Index Vakbarát Hírportál

Tizennégy évet kapott a dortmundi robbantó

2018. november 27., kedd 19:38

Tizennégy év szabadságvesztésre ítélte kedden a németországi Dortmund bírósága a Borussia Dortmund (BVB) l elleni tavalyi merénylet elkövetőjét, írja az MTI.

A bíróság 28 rendbeli, nyereségvágyból elkövetett gyilkossági kísérlet és robbanószerrel visszaélés miatt szabta ki a büntetést a Sergej W. néven azonosított német-orosz kettős állampolgárra, aki 2017 áprilisában robbantott a csapat buszánál, ami az AS Monaco elleni BL-meccsre vitte a játékosokat.

Sergej W. beismerte a merényletet, de azt mondta, nem akart embert ölni, csak félelemkeltés volt a célja, és azt akarta elérni, hogy a riadalom hatására süllyedjen a BVB részvényének árfolyama a frankfurti tőzsdén. Állítása szerint ezért a robbanószerkezeteket úgy helyezte el, hogy ne sérüljenek meg a sportolók. Ez nem igazán sikerült, egy biztosító rendőrmotoros és a hátvéd Marc Bartra is megsebesült.

Előzőleg úgynevezett eladási opciót vásárolt 26 ezer euróért (8,4 millió forint) BVB-részvényekre, és arra számított, hogy több tízezer euró nyereségre lesz, ha gyengülni kezdenek a papírok.

A 11 hónapon át tartó tárgyaláson az autóbusz valamennyi utasát meghallgatták tanúként. Súlyos lelki megrázkódtatásokról számoltak be, a csapat akkori vezetőedzője, Thomas Tuchel - aki jelenleg a Paris Saint-Germain csapatát edzi - azt mondta, meglehet, hogy a BVB-nál maradt volna, ha nincs a merénylet. 

Rovatok