Index Vakbarát Hírportál

A horvátokat és a szlovákokat kaptuk az Eb-ért

2018. december 2., vasárnap 11:54 | aznap frissítve

Cikkünk frissül.

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) az Európa-bajnokságok hatvanadik évfordulója miatt úgy döntött, hogy nem egy rendezője lesz a 2020-as tornának, hanem tizenkettő. Az egyik helyszín a még épülő Puskás stadion. A magyar válogatott is itt játszhat, ha sikerrel veszi az akadályokat. Ha nem, akkor a szlovák, az osztrák vagy a térség egy másik közeli kijutója jöhet ide.

Dublinban 10 csoportot alakítanak ki, öt ötöst és öt hatost. Azt már előre meghatározták, hogy A-E csoportokban öt nemzet küzdhet - Svájc, Portugália, Anglia, Hollandia biztosan idejön a jó NL-szereplés miatt -, a fennmaradó másik ötbe értelemszerűen hat országot sorolnak be.

Az ötös csoportoknál van kvázi pihenőnap, a hatosoknál minden egyes játéknapon tétmeccsen kell bizonyítani. Két ír Ronnie Whelan, Robbie Keane valamint két portugál legenda Nuno Gomes és Vitor Baia nyitják a golyókat.

A: Anglia, Csehország, Bulgária, Montenegró, Koszovó

B: Portugália, Ukrajna, Szerbia, Litvánia, Luxemburg

C: Hollandia, Németország, Észak-Írország, Észtország, Fehéroroszország

D: Svájc, Dánia, Írország, Grúzia, Gibraltár

E: Horvátország, Wales, Szlovákia, Magyarország, Azerbajdzsán

F: Spanyolország, Svédország, Norvégia, Románia,

G: Lengyelország, Ausztria, Izrael, Szlovénia

H: Franciaország, Izland, Törökország, Albánia

I: Belgium, Oroszország, Skócia, Ciprus

J: Olaszország, Bosznia-Hercegovina, Finnország, Görögország

A Nemzetek Ligájában a 31. pozíciót fogta nagy mázlival Marco Rossi válogatottja, az észtek athéni győzelme nyitotta meg az esélyt arra, hogy a playoffban egyáltalán számításba vegyenek bennünket. Ez a 31. hely viszont a negyedik kalapot jelentette az Eb-selejtezőn.

2014-ben ugyanilyenkor a második kalapban voltunk, ha most oda kerültünk volna, biztosan nem kapjuk Németországot, így viszont az egyik rivális lehet a 2014-es világbajnok.

Az UEFA kikötötte, hogy 2 rendező országnál több már a selejtezőben sem jöhet össze. Ezért rögzítsük gyorsan a 12 rendezőt.

Innen indulunk:

A két elődöntőnek és a döntőnek a Wembley ad otthont.

Borítókép: Kisbenedek Attila / AFP.

Rovatok