Index Vakbarát Hírportál

Horvátország, Szlovákia a rivális a 2020-as Eb-ért

2018. december 2., vasárnap 12:45

A horvátokat és a szlovákokat még sohasem vertük, itt az idő, különben a budapesti meccseket nem a magyarok játsszák a 2020-es Európa-bajnokság selejtezőjében. Walest legutóbb 1985 győztük le. A meccsek sorrendje még vasárnap kiderül, ritka kiegyensúlyozott a csoportunk.

A 2020-as Európa-bajnokság selejtezőiben a negyedik kalapból érkező Magyarország nem került könnyű csoportba.

Hányadik helyen zár Rossi csapata?

  • 3155
    4
  • 2074
    3
  • 1598
    2
  • 923
    5
  • 405
    1

Mivel az E-csoport lett a miénk, ezért csak négy ellenféllel kell szembenézni, ami abból szempontból előny, hogy lesz olyan játéknap, amikor nem kell két tétmeccset egymás után lejátszani, mert nekünk nem szokott előny lenni, ha napokon belül kétszer kell felpörögni.

Németországot azonnal elkerültük, miután Hollandiával összekerültek, hiszen két rendező nemzet lehet a selejtezőben. Így adott az esély, hogy ha mindkét ország kijut, akkor 2020-ban az F-csoportban viszontlátják egymást. Ez egy előre lefektetett szabály, a 12 rendezőt párokba sorolták be. Most már a legjobb 24-ről beszéltünk természetesen, de hol van az még, addig el is kellene jutni.

Első látásra nem is vészes a csoportunk, de ha hozzátesszük,

Horvátország a vb-ezüstérem után a Nemzetek Ligájára nem tudta átmenteni kiemelkedő formáját, kiesett onnan, igaz Spanyolország és Anglia volt a riválisa.

Klasszisaik vannak, legjobbjaik BL-győztesek, elég csak Ivan Rakiticet vagy Mario Madzukicot említeni. És akkor ott van még az Aranylabda legfőbb várományosa, a realos Luka Modric.

Wales legnagyobb sztárja szintén ott volt a Real három BL-győzelmekor, idén májusban álomgólt lőtt Gareth Bale.

Wales ellen a legutóbbi két meccsünket elveszítettük (1-2 - 2003 Budapesten; 0-2, 2005 idegenben), Lothar Matthäus bemutatkozása nem sikerült a legjobban.

Wales a legjobb négy között zárt a 2016-os Európa-bajnokságon, épp azt a belga válogatottat ütötte ki a legjobb nyolc között, amelyik a magyart 4-0-ra verte. Wales megkapaszkodott a B divízióban a feljutó Dánia mögött és az írek előtt, az angol bajnokságban vannak a legjobbjai: Ramsey, King, Brooks.

Velük szemben előny lehet, hogy rapszodikusak, igaz már a legenda,

Ryan Giggs a kapitány, neki első edzői sikere lehetne, ha kijuttatja csapatát egy nagy tornára.

Ahol ő például sohasem szerepelt, noha a Manchester Uniteddel mindent megnyert, bajnokságokat, BL-t.

A szlovákokkal Bicskei Bertalan kapitánysága alatt játszottunk tétmeccsen a 90-es évek legvégén, nem sikerült legyőzni őket, és egyik sem jó emlékű találkozó. Itthon 0-0 lett, kint 1-0-ra a szlovákok nyertek.

A legutóbbi négy meccsen egy gólt tudtunk nekik lőni.

Barátságos meccsen Cipruson futottunk össze velük - a helyszín nem meglepő a két ország szurkolóinak feszült kapcsolata miatt -, egyszer 0-1, egyszer 1-1 lett. Gera és Seszták volt a legutóbbi, 2008-as meccsnek a két gólszerzője. (Mindketten megfordultak később a Fradiban)

A szlovákok kiestek a Nemzetek Ligája B divíziójából, kapitányt is cseréltek - Jan Kozakot a cseh Pavel Hapal váltotta -, vagyis nincsenek a legjobb passzban.

Hapal nem nagy név, de ha jól össze tudja rakni a csapatát, akkor igen komoly rivális lehet. Nemcsak a magyar válogatottnak, mindenki másnak is. 

Előny lehet, hogy Marco Rossi ismeri a rivális bajnokságát, hiszen a Dunaszerdahely edzője volt. Más kérdés, hogy a legjobb szlovákok topligákban vannak, a Hertha remekéséből például Ondrej Duda és Jan Pekarik is kivette a részét.

A legjobbjuk Marek Hamsík, a Napoli klasszisa, és ki tudnak állítani egy olyan kezdőt, amelyikben 7-8 topligás játékos van. Nálunk maximum 4-5 játékos lehet, ha mindenki egészséges.

Azerbajdzsán ellen kötelező a dupla győzelem, azt nem is kell ragozni.

Az a csapat, amelyik a csoport leggyengébb csapatával szemben nem szerzi meg a hat pontot, kiszáll a versenyből.

A meccsek sorrendjét egyelőre nem tudjuk, de az látszik, hogy a második helyre akkor van esély, ha Szlovákia vagy Wales ellen minimum négy pontot összegyűjtenek Szalaiék.

16 ponttal már biztosan van esély a második helyre.

Hogy az a 16 pont miként jön össze, az már egy következő történet. Szerencsével, körbeveréssel persze kevesebb is elég lehet.

Ha a magyar válogatott nem jut ki innen - másodikok 1998-ban voltunk, azóta csak rosszabb pozícióba sikerült befutni -, még ott lehet a Nemzetek Ligája 2020. márciusban, és a következő nagy számolgatás majd jövő novemberben jöhet, hogy a 31. helyünkkel mire jutunk. A legfontosabb: az utánunk jövők, a románok, a görögök, szlovénok, albánok és Montenegró ne táltosodjanak meg.

És hát először is magunkkal kell foglalkozni. 

"Horvátország kiemelkedik a csoportunkból, a többi csapat ellen leginkább rajtunk múlik, hogy milyen eredményt érünk el. A horvátokat nem kell bemutatni senkinek, a vb-ezüstérmes csapat teljesen más szintet képvisel.

Wales esetében nagy szerencsénk, hogy Ryan Giggs nem fog játszani, hiszen már szövetségi kapitány.

A viccet félretéve, a csoport második helyéért velük és Szlovákiával leszünk majd harcban. Azerbajdzsánt sem szabad alábecsülnünk, bár az is igaz, hogy ha felkészülten, fejben is tisztán lépünk pályára ellenük, akkor könnyebb dolgunk lehet ellenük, mint a többiek ellen" - mondta Marco Rossi az MTI-nek.

A csoportok

Borítókép: John Sibley / Reuters.

Rovatok