Index Vakbarát Hírportál

Ájulásig tolták a kéjgázt Özilék az Arsenal-játékosok privát buliján

2018. december 7., péntek 15:41

Kellemetlen helyzetbe került az Arsenal több sztárja, illetve maga a londoni futballklub is a The Sun bulvárlap pénteken közzétett videófelvétele miatt. A laphoz valahogy eljutott a londoni Tape klub biztonsági kamerájának felvétele Özilék augusztusi bulijáról.

A nyilvánosságra hozott filmrészleten többek Özil, Lacazette és Aubameyang is lelkesen űzi a Magyarországon "lufizásként" ismert tudatmódosító tevékenységet, Guendouzi pedig ifjonti hevülettel akkorát szippant az egyik lufiból, hogy utána egy rövid időre elvesztette a fonalat.

Mi az a lufizás, szifonozás?

A stimuláns hatása miatt kéjgáz néven is ismert vegyületet már százötven éve használják főként jó és gyors hatású fájdalomcsillapító és enyhe altató hatása miatt. Huzamosabb ideig tartó, rendszeres használat mellett mellékhatásai felerősödhetnek, az agy oxigénellátásának csökkenése miatt elbutulást, valamint súlyos csontvelő-elváltozást okozhat, emellett tüdővizenyő is kialakulhat a mélyre belélegzett (levegőnél nehezebb) gáz hatására.

A dinitrogén-oxid a háztartásokban is megtalálható: a habpatron töltőanyagaként házibulik kedvelt olcsó, ipari drogja, rövid ideig tartó eufórikus hatása miatt a "szifonozás" (vagy "lufizás") meglehetősen elterjedt a drogfogyasztó fiatalok körében. (Idézet régebbi cikkünkből)

Maga a lufizás, azaz a habpatronban is megtalálható dinitrogén-oxid gáz lufiba való engedése, majd kiszippantása önmagában nem számít tiltott tevékenységnek Angliában, a patronokkal kereskedni, illetve másnak adni azonban már bűncselekmény. 

A partira mindössze pár nappal a  szezonkezdés előtt került sor, a vendégek közt tucatnyi labdarúgó volt. A videófelvétel alapján Özil, Lacazette, Aubameyang, Kolasevic és Guendouzi vett részt a lufizásban, a fiatal francia középpályás annyira lelkesen csatlakozott tapasztaltabb társaihoz a mókában, hogy utána egy időre kifeküdt az egyik kanapén. A bulvárlapban megszólaló egyik szemtanú szerint a bulivonat masinisztájának tűnő Özil is hasonló sorsra jutott az este folytatásában.

A The Sun információi szerint az este végén 25-30 ezer fontra rúgott a számla, azaz nagyjából 10 millió forintra. Ami persze gyorsan összejön, ha a közel egymilliós Hennessy VS Scotch, meg a 600-700 ezer forintos Don Perignon, illetve Ciroc Vodka a vendégek kedvence.

Bár legálisan lufiztak Özilék, a hivatásos sportoló imidzsével nehezen egyeztethetők össze az eféle dolgok, ahogy a sztárságból fakadó felelősséggel is, ráadásul a bajnoki nyitómeccs előtti napokban rendezett buli időzítése sem volt szerencsés, különösen, hogy az Arsenal két rangadóval kezdte az idényt a Manchester City és a Chelsea ellen, és ki is kapott mindkettőn. Így aztán a pénteken nyilvánosságra kerülő videóból pillanatok alatt komoly botrány lett Angliában.

Az Arsenal szóvivője a nyilvánosságra kerülő felvételre reagálva máris kijelentette, hogy "Beszélni fognak a játékosokkal, hogy emlékeztessék őket a klub képviselőiként rájuk háruló felelősségre". 

A történteket ugyanakkor nem mindenki látja annyira komoly ügynek. A klub egykori szélsője, Perry Groves szerint

Inkább szívjanak egy kis gázt lufiból, mint hogy esténként beverjenek 15 korsó sört, ahogy mi csináltuk. 

Rovatok