Index Vakbarát Hírportál

Kiszorulnak a magyar csapatok az Európa Ligából

2018. december 7., péntek 09:21 | aznap frissítve

Szemléletesen foglalta össze a Blikk, mit lehet tudni az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) új tervéről, a harmadik számú kupasorozatról, amiről a hétvégén hoztak döntést.

A Bajnokok Ligájában elindulhat valamennyi tagállam, vagyis mind az 55 csapata. Ha két párharcot nyer a magyar bajnok, már biztosan valamelyik főtáblán ott lesz. Ha elvérzik, előbb az EL-be kerül át, ha ott is, akkor is marad mentsvárnak az EL2. 

A másik három magyar csapat viszont nem indulhat 2021-től az EL-ben – ahogy eddig –, csak a harmadik kupasorozat lesz az övék. Pontosabban, amelyik klub megnyeri az EL2-t, az bónuszként ott lehet az EL-ben.

Az EL2-ben azok az országok vehetnek részt, amelyek nincsenek a legjobb 16 között az összesített rangsorban.

Mivel a magyar bajnokság csak a 33. helyen áll pillanatnyilag az UEFA erősorrendjében, 2021-ig nem valószínű, hogy annyit előre tud lépni, kivált, mert inkább sodródik hátrafelé, mintsem előre lépne. 2014-ben például még a 26. helyen állt.

Az UEFA racionalitása érthető, rangosabbá szeretné tenni a sorozatokat, mert olykor elég lehangoló, hogy egy EL-meccsen 2-3 ezer néző lézeng.

A magyar csapatok közül a Videoton ért egyszer (2012) úgy el a főtáblára, hogy nem volt bajnok. A Fradi, a Debrecen úgy jutott főtáblára mindkétszer, hogy bajnok volt. Tehát még az a terv is érthető, hogy a bajnoknak több védettséget adnak.

Rovatok