Index Vakbarát Hírportál

A PSG kiütéssel, a Liverpool fogcsikorgatva ment tovább a BL-ben

2018. december 11., kedd 23:33

A Bajnokok Ligája legizgalmasabb csoportjából a Liverpool és a PSG jutott a legjobb 16 közé. A Napoli esett így ki. A Tottenham 1-1-et játszott a Barcelonával, a 85. percben lőtt gólja juttatta tovább az Internazionaléval szemben. A Dortmund elvette a csoportelsőséget az Atlético Madridtól.

Az A csoportban már a forduló előtt megvolt a két továbbjutó, csak az volt a kérdéses, hogy az Atlético Madrid vagy a Borussia Dortmund nyeri-e a csoportot, ami a nyolc közé jutásért elvileg előnyösebb pozíciót jelent.  A forduló előtti 12 pontos Atléticónak a győzelemre kellett mennie a Brugge ellen, ha biztosra akart menni, de a Dortmundnak is csak három ponttal volt esélye megelőzni a Atléticót.  Igaz, az egész szezonban szenvedő Monaco ellen jó esélye volt. 

A Dortmund hozta is magát, 2-0-ra verte a Monacót, Raphael Guerreriro duplázott, a 15. és a 88. percben talált kapuba. Az Atlético 0-0-t játszott a belga csapattal, és ezzel a csoport második helyére került, a Dortmund jobb gólkülönbségével előzött.

Tabella:

A B csoportban is megvolt már a továbbjutó, a Barcelona már elsőként jött az utolsó fordulóba a Tottenham ellen. Az angol csapat második helyen állt, de a harmadik Internazionalénak is ugyanolyan mutatói voltak pontban, lőtt gólban és a gólkülönbségben is.  A Tottenham csak idegenben lőtt gólokban volt jobb, így elég volt ugyanolyan kimenetelű meccset játszania, mint az Internek. 

A Barcelona nem a legerősebb csapatát küldte ki, Lionel Messi, Piqué, Jordi Albe és Busquets is a padon kezdett, de ennek ellenére elég gyorsan hátrányba került a Tottenham. A hetedik percben Dembelé egy szép elhúzós csel után már meg is szerezte a vezetést. 

A Tottenhamnek egy darabig még ez az állás is megfelelt, mert a csoport második meccsén egy óriási védelmi hiba után a PSV vezetett az Internazionale ellen. A 73. percben azonban minden megváltozott, az Inter Icardi góljával egyenlített (1-1), így már az olaszok voltak a továbbjutók. De még egy fordulat volt a csoportban, a 85. percben Luca Moura betalált az ekkor már Messit is soraiban tudó Barcelonának, és ezzel tovább is lőtte a Tottenhamet az 1-1-gyel.

Tabella: 

A C csoportban a Livepoolnak, a Napolinak és a PSG-nek is esélye volt a továbbjutásra. Csak győzelem esetén nem kellett számolgatnia egyik csapatnak sem. A csoport leggyengébbjével, a Crvena Zvezdával játszó PSG számíthatott könnyű meccsre. 

A franciák is elég hamar előnybe kerültek, a baloldalon Mbappé sprintelt egy nagyot, le is futotta a védőket, de végén lövés helyett inkább a passzt választotta, Cavani érkezett jó ütemben középen és lőtt a hálóba a 9. percben.  A PSG a félidő végén a második gólját is megszerezte, ezúttal Neymar ment el a balon egy kontra végén, egy lövőcsellel elfektette a kapust, majd a 11-es pontról a kapuba emelt. 

Az 56. percben a Crvena Zvezda magának és a Napolinak is adott némi reményt, amikor egy rosszul kifejelt labdából Gobeljic szépített. A szerbek döntetlenre már nem tudták hozni az állást, sőt a papírformának megfelelő nagy vereséget szenvedtek. A 74. percben Marquihos, a 92. Mpabbé is betalált. 4-1-re nyert a PSG.

A PSG vezetésével a Livepool volt a csoport aktuális kiesője, de az angolok a 34. percben átírták a tabellát, Mohammed Szalah fordult le és hagyta állva védőjét a 16-osnál, majd egy két csel után a kapuba is lőtt.

 A második félidőben a Napoli megpróbált kitámadni, de egy perc után átvette az irányítást a Liverpool, beszorította az olaszokat. Az 50. percben Szalah közel került egy újabb gólhoz, Hamsík labdavesztése után indult, de csak a kapufát találta el. A Livepool aztán körbelövöldözte a kaput, Henderson lövését Ospina fogta, Milner pedig nagy helyzetben találta el borzasztóan a labdát. 

A Napoli nagyjából a 70. percben talált magára, a becserélt Millikkel és Mario Ruival veszélyesebbé váltak, többször is eljutottak a Pool kapujáig, csak a lövések nem voltak pontosak, vagy Van Dijk mentett. A 75. percben Szalah hibázott óriási ziccert, jól lépett ki, de aztán elakadt a kapusban, kicsit kisodródva is kapura küldte, de Ospina bravúrral védeni tudott. Két perccel később aztán megint ő mentett hatalmasat, Mané lövésébe feküdt bele. Van Dijk meccslabdájánál már közbe se kellett avatkoznia, a holland szúrta el öt méterről a lövést. Aztán a másik oldalon is jött nagy hiba, Callejon hagyott ki egy nagy helyzetet, pedig a döntetlen is a Napolinak kedvezett volna. 

Az utolsó percekben a Napoli mindent megpróbált, be is szorította a Liverpoolt, a ráadásban Millik továbblőhette volna az olaszokat, de hiába volt csak öt méterre, Allison kapus belevetődött a labdába.

Ezután Mané zárhatta volna le a továbbjutás kérdését, de ahogy a meccsen oly sokszor, megint kihagyott egy ziccerhelyzetet, Szalah remek indítása után gurított kapu mellé. A kapkodóvá váló Liverpool aztán kivédekezte a hátralévő időt és 1-0-val, csoportmásodikként ment a legjobb 16 közé.

Tabella:

A D csoportban már szinte minden eldőlt az utolsó körre, a Porto öt ponttal vezetett, a második Schalke sem tudott se lefelé, se felfelé lépni. Csak az Európa Ligát érő harmadik hely maradt igazából kérdés. Azt a Galatasaray szerezte meg úgy, hogy 3-2-re kikapott a Portótól, míg az utolsó pillanatban a Lokomotív Moszkva is vereséget szenvedett a Schalkétól. A német csapat 1-0-ra nyert otthon Schopf 91. perces góljával

Borítókép: Carl Recine / Reuters.

Tabella:

Rovatok