Index Vakbarát Hírportál

Bravúros Vidi-döntetlen a Chelsea ellen, de nem ért továbbjutást

2018. december 13., csütörtök 20:48

Hét ponttal fejezte be az Európa Liga csoportkörét a Vidi, értékes döntetlent ért el a Chelsea-vel szemben, a továbbjutáshoz azonban ez most kevés volt. Magyar csapat főtáblán ennyi pontot még egyszer sem kapart össze.

-Az Európa Liga csoportkörének utolsó fordulója előtt egyértelmű volt a képlet, a Vidi csak akkor juthat tovább, ha több pontot szerez a Chelsea ellen, mint a BATE a görög PAOK otthonában. Nem várt tehát könnyű feladat a mieinkre, hiszen nem a saját kezében volt Marko Nikolic csapatának sorsa. A Vidi ettől megtette azt, amit kellett, harcosan, szervezett futballozott, fordítani is tudott, a győzelmet azonban nem tudta kicsikarni. De ne szaladjunk ennyire előre.

Már a villamoson is beszédtéma volt a futball, a legutóbbi BL-eredmények éppúgy, mint az, hogy vajon Morata vagy Giroud lesz a Chelsea csatársorában, kit fog pihentetni az olasz mester, Maurio Sarri.

A spanyol csatárnak szavazott bizalmat az olasz edző, és mivel Eden Hazard-t el sem hozta, így a középpályán a világbajnok spanyol Fabregasnak kellett összefogni a társait.

Pontosan úgy alakult a játék képe, amire számítani lehetett, a Chelsea birtokolta a labdát, nem túl nagy sebességgel, olykor kényelmesen járatták.

A Vidi kontrákra rendezkedett be, és már az ötödik percben veszélyes helyzetig jutott, Nikolov jó helyzetből azonban mellé lőtt. Pár perccel később Milanov középre adásáról maradt le Scsepovics.

A 26. percben aztán Willian ritmust váltott, felgyorsított, majd 20 méterre a kaputól elesett. A játékvezető szabadrúgást ítélt. A labda mögé a brazil szélső állt, és remekül csavarta a kapu bal oldalába a labdát.

Négy percig sem örülhetett azonban a végig éneklő 1500 angol, mert a túloldalon Huszti szögletébe szerencsétlenül ért bele Ampadu, és róla a kapuba pattant a labda. Megvolt az egyenlítés, igaz akkor már előnyben volt idegenben a BATE, vagyis tudtuk, a győzelem sem segít a magyar bajnokon.

Ettől még a Vidi mindenképpen meg akarta nyerni a meccset, és már az első félidőben megvolt minden esély a vezetés megszerzésére. Morata sérülése miatt éppen 10 emberrel játszottak a vendégek, és majdnem sikerült kihasználni.

Scsepovics készített le egy labdát Negónak, aki 13 méterről lőtt, Caballero azonban nagy bravúrral szögletre ütötte a labdát. A szögletarány ezzel az félidőben 8-2-re módosult, ami jelezte az angolok fölényét.

Tompaságukat is le lehetett viszont az egyik szögletnél mérni, mert nemhogy beadás nem lett belőle, a felezővonalig került hátra a labda.

A fordulás után Stopirának volt egy fejese jó helyzetből, de fölément a labda.

Nego az 56. percben csodálatos kapásgóllal megszerezte a vezetést a fehérváriaknak. A bal oldalról érkező labdát - Milanov adta a tökéletes labdát - azonnal ellőtte, Caballerónak esélye sem volt a hárításra, fantasztikus jelenet volt, akár az egész kupanap legszebb találata lehet.

Ahogy a felvételen is látszik, volt egy kis külső is benne.

A Chelsea utána rákapcsolt, sorra alakította ki a helyzeteit, amik ki is maradtak.

Giroud kapáslövése csak nagyon kevéssel kerülte el a kaput, Pedro gurítása is centikkel ment mellé.

A 75. percben aztán a világbajnok francia bevágta a 2-2-t jelentő találatot, szabadrúgásból.

21 méterről vállalta el a lövést, és a léc alá rúgta a labdát. Fiola ott állt a kapufa mellett, de felette zúgott a kapuba a labda.

A kispad felé jelezte, hogy tud ő ilyet is, csak be kell állítani. A világbajnokságon ismert sztori volt, hogy nem lőtt kapura, úgy kapott aranyérmet.

A Vidi fáradt - gyorsan gyűltek a sárga lapok -, de Fiola ezúttal is megmutatta, mekkora szíve van, csúszott és mászott, igaz senkire sem lehetett panasz, mindenki a maximumot adta ki magából. A második félidőben már nyoma sem volt a Chelsea kényelmességének, érezhetően nem vereséggel akarták befejezni a csoportkört.

A másik meccsen 3-1-re nyert a BATE, így a fehérorosz bajnok várhatja a tavaszi folytatást. Magyar csapatnak így 2003 után nem sikerült a bravúr, a versenyben maradás.

A csoport végeredménye:

(Borítókép: Huszti István / Index)

Rovatok