Index Vakbarát Hírportál

Kinek szólt a Chelsea-szurkolók antiszemita dala a Vidi elleni meccsen?

2018. december 14., péntek 20:26

A Vidi FC csütörtök este 2-2-s döntetlent játszott a Chelsea ellen az Európa-ligában. A magyar futballszurkolók számára a végeredmény miatt marad sokáig emlékezetes a mérkőzés, Angliában viszont leginkább a Chelsea drukkereinek újabb botránya miatt irányult utólag óriási figyelem a találkozóra.

De vajon kinek és miért szóltak az antiszemita gyalázkodással terhes dalok a Groupama Stadion vendégszektorából? 

Ahogy azt a legtöbben sejtették, természetesen nem a székesfehérvári csapat vagy annak szurkolói jelentették a célpontot. Az angol sajtó helyszíni beszámolói, illetve pénteki cikkei alapján kiderült, hogy a vendégdrukkerek egy csoportja a "Who's that team we call the Chelsea" című szurkolói dal többszöri előadásával okozott botrányt. 

Az egyébként szinte a jellegtelenségig közhelyes szövegű dal utolsó sora jelenti a problémát, mivel két olyan kifejezést is tartalmaz, amit gyalázkodó szándékkal szoktak használni a zsidó származás megjelölésére.

Bring on Tottenham or The Arsenal, Bring on Scousers by the score,

Barcelona, Real Madrid, Tottenham are a load of yids... yiddos!

  Azaz szabad fordításban:

Jöhet a Tottenham vagy az Arsenal, jöhet amennyi liverpooli csak akar,

Barcelona, Real Madrid, Tottenham, mind csak egy csomó bibsi... zsidrák!

Az ügyben természetesen az UEFA is vizsgálatot indított, a Chelsea pedig hivatalos közleményben határolódott el az elkövetőktől, megkérdőjelezve szellemi képességeiket, és a lehető legsúlyosabb büntetést ígérve számukra.

Az angol média szerint a dal már a mérkőzés harmadik percében felcsendült a lelátón, de szerencsére csak a nézőtéren lehetett rendesen hallani, a tévéközvetítésben beleveszett a hangzavarba. Itt például elvileg éppen éneklik a háttérben, de túl sokat nem lehet kivenni belőle.

Ha a Chelsea-t bűnösnek találják szurkolói viselkedése miatt, részleges stadionbezárással büntethetik a következő hazai Európa-liga-mérkőzésén. De ennél valószínűleg fájóbb büntetés a londoni csapat számára az a presztízsveszteség, amit az újabb botrány okozott, alig pár nappal a Manchester City elleni meccsen Sterlinget érő rasszista szidalmak után.

Rovatok