Index Vakbarát Hírportál

Panenka óta nem lőttek olyan forradalmian pofátlan büntetőt, mint Aduriz

2018. december 23., vasárnap 15:41

Sokan próbáltak újítani a büntetőrúgás műfajában a csehszlovák válogatott Antonín Panenka 1976-os Európa-bajnokság döntőjében a németeknek lőtt legendás "alárúgós" tizenegyese óta, de kevés sikerrel. Egészen a szombati Athletic Bilbao-Real Vallaloid spanyol bajnoki mérkőzés 45. percéig, amikor Aritz Aduriz, a hazaiak 37 éves, sokat megélt csatára léphetett a büntetőponthoz, hogy végrehajtsa az ítéletet. 

Amit meg is tett, méghozzá olyan gyorsan, hogy aki pislogott egyet, az lemaradt róla.

Aduriz ugyanis helyből, azaz előrelépés nélkül lőtte el a labdát. Csak a rúgó lábával lépett hátra, a támasztó végig a labda mellett maradt. Mivel a visszalépésről mindenki azt hitte, hogy a csatár a távolságot kezdi el kimérni a nekifutáshoz, mire leesett, hogy nincs nekifutás, már a kapuban volt a labda.  

Érdemes megnézni, hogy nézett ki mindez a lelátóról, a kapu mögül.

A Vallaloid kapusa egyébként egész jól reagált, de így sem volt esélye, hogy hárítsa a lövést (tegyük hozzá, annyira jó helyre ment a labda, hogy talán minden trükk nélkül sem lett volna). Hiába szerezte meg azonban a vezetést a Bilbao, a meccs végül 1-1-es döntetlennel zárult.

A nemzetközi sportmédia, például az ESPN egyelőre nem találja előzményét Aduriz technikájának, Beppe Signori volt arról híres a maga idejében, hogy nagyon kis nekifutással dolgozott, de a pályafutását Sopronban befejező olasz válogatott csatár meg se közelítette ezen a téren a baszkot.

Látott már hasonló büntetőt, mint Adurizé?

  • 8135
    Nem
  • 1787
    Igen

Rovatok