Index Vakbarát Hírportál

Videóbíróra vált a mi kutyánk kölyke

2018. december 24., hétfő 16:25

A következő, 2019-20-as idénytől a horvát labdarúgó-bajnokságban is alkalmazzák a videobíró-technológiát (VAR), jelentette hétfőn az MTI a 24sata című zágrábi napilap hétfői beszámolója alapján.

A horvát lap szerint a VAR-rendszer kiépítése másfél millió dollárba kerül, de ennek túlnyomó többségét, 80 százalékát a FIFA állja, és csak a maradék részt kell a horvát szövetségnek (HNS) fedeznie. A horvát bajnokságban szereplő klub egytől egyig beleegyeztek a VAR bevezetésébe, talán azért is, mert őket nem terheli költség, csak a VAR-t kezelő személyzetnek és technikának kell szobát biztosítaniuk a stadionokban.

 szerint a rendszer kiépítésének költsége másfél millió dollár, ennek nyolcvan százalékát a nemzetközi (FIFA), a többit pedig a horvát szövetség (HNS) fedezi. A kluboknak - amelyek kivétel nélkül beleegyeztek a technológia használatába - nem kell hozzájárulniuk az összeghez, csupán helyet kell biztosítaniuk a stadionokban a VAR-szobának.

A bevezetés előtt már a most zajló szezonban elindulhat a tesztelés, amire januárban kezdik oktatni a horvát bírókat.

A Bajnokok Ligájában februárban, az egyenes kieséses szakaszban, az angol Premier League-ben pedig a következő szezontól vezetik be a VAR-t.

Rovatok