Index Vakbarát Hírportál

Maradona és Magnus-hatás Messi titka

2018. december 29., szombat 16:07

Az utóbbi négy évben nem volt nemhogy játékos, de csapat sem, ami több gólt ért el szabadból Lionel Messinél. Hogy lehet ez?

Szabadrúgásból rendkívül nehéz gólt szerezni – meg akkor is tökéletes rúgás kell a találathoz, ha adott esetben a kapus vagy a sorfal hibázik. A játék nagyon speciális része ez, és legyen bármennyire korszakos futballista például Cristiano Ronaldo, statisztikailag nem jó szabadrúgáslövő. Lionel Messi pedig egyenesen csapnivaló volt karrierje első 10 évében a számok alapján. Az utóbbi négy idényt nézve viszont ő a legjobb szabadrúgás-specialista a világon, többet lőtt be, mint a legnagyobb európai futballklubok.

Maradona segített volna?

Korábban már megmutattuk, hogy hiába lőtt relatíve sok gólt szabadrúgásból Cristiano Ronaldo, valójában teljesen középszerű statisztikailag, aki ráadásul az utóbbi években egyre kevésbé erős ebben a műfajban. Nem mintha Messit jó ötlet lett volna odaállítani a labda mögé felnőtt karrierje legnagyobb részében, sokáig gyenge szabadlövőnek számított. Majd állítólag jött Diego Maradona.

Maradona 2008 és 2010 között irányította az argentin válogatottat, mígnem egyszer csak észrevette az edzésen, hogy Messi a világért sem tudja eltalálni a kaput állított labdából. A Barca sztárja a sikertelen próbálkozások után frusztráltan az öltözőbe indult, de Maradona megállította.

Láttam, hogy Diego jön, megfogja a vállánál, és azt mondja: "Kicsi Leo, kicsi Leo, gyere ide. Próbáljuk meg újra. Tedd a labdát ide, és figyelj rám: ne vedd el a lábad olyan hamar a labdáról, mert nem fogja tudni, hogy mit akarsz". Ezután Maradona megmutatta, mire gondolt, és ballal a kapuba vágta a labdát 

idézte fel a szituációt Maradona asszisztense, Fernando Signorini.

Messi odáig volt Maradonától, aki karrierje alatt 62 gólt szerzett szabadrúgásból, ami a 6. legtöbb valaha. Ugyanakkor ez a trükk – már ha erről van szó – még sokáig nem segített Messinek abban, hogy jó szabadrúgáslövő legyen. Olyannyira nem, hogy

az elmúlt öt évben több szabadrúgásgólt szerzett a Barcelonában (26), mint előtte 10 éven keresztül (12) összesen.

Ki tudja, talán 2014-ben megint találkozott Maradonával, aki ismét elárult neki egy-két trükköt. Mindenesetre az utóbbi pár évben folyamatosan fejlődött, idén pedig vitathatatlanul a legjobbá vált.

Több gólt lőtt szabadrúgásból, mint a Juventus vagy a Real Madrid, amelyek a legeredményesebb klubok szabadból.

Messi 2014 óta 19 szabadrúgásgólt szerzett csak a spanyol bajnokságban, ami több, mint amennyit bármelyik csapat fel tud mutatni az öt legerősebb európai bajnokságban ez idő alatt:

Messi-szabadrúgások

Megtalálta a tökéletes technikát

Az argentin idén volt a legerősebb, 10 góllal zárt, ami nem csak, hogy személyes csúcs, de jó eséllyel a valaha volt egyik, ha nem a legjobb teljesítmény. A becsült számok alapján 23,6 százalékos hatékonysággal értékesíti a szabadrúgásait, ami a legjobb az öt top bajnokságban. Vagyis olyan szinten ráérzett a dologra, hogy 

míg 2018 előtt 100 próbálkozásából csak 6 ment be, addig idei statisztikája alapján 100 kísérletéből 23 gól születne.

Bár Maradona vélhetően ezzel nem volt tisztában, de ettől még igaza volt: azzal, hogy Messi túl hamar vette el a lábát a labdától, nem tudta megfelelően irányítani, nem tudta úgy és annyira megcsavarni, hogy az a sorfalat kikerülve, kissé lefelé csapódva a kapuba vágódjon. 

Vagyis messi nem tudta kihasználni a Magnus-effektust.

És akkor most egy kis fizika. Ha egy labdát külsővel vagy belsővel megnyesünk, akkor az pörögni fog. Eközben a labda a közegellenállás miatt megforgatja maga körül a levegőt, a két oldalán nyomáskülönbség alakul ki, az útiránya pedig ennek megfelelően megváltozik.

Vagyis, ha például a labdát bal belsővel nyestük meg, akkor az az óramutató járásával megegyezően fog pörögni, és a kialakuló nyomáskülönbség miatt értelemszerűen szintén jobbra – ugyancsak az óramutató járása szerint – fog csavarodni. Ha a labdát úgy nyessük meg, hogy az az óramutató járásával ellentétesen forogjon, akkor balra fog csavarodni.

Ha megnézzük a fenti videót Messi szabadrúgásairól, akkor az esetek legnagyobb többségében – volt egy erőből meglőtt szabadja és kettő, amit a sorfal alatt rúgott el – a Magnus-hatást kihasználva lövi el a labdát. Ráadásul elképesztően konzisztensen teszi mindezt, egy lassan védjegyének tekinthető mozdulatsorral:

a támaszkodó lába 50 fokos szöget zár a talajjal, a teste pedig a lövés pillanatában ívben – mint az íj – meghajlik, hogy stabilitást és teljes kontrollt adjon a lövésnek.

Ennek köszönhetően vált ennyire veszélyes szabadrúgáslövővé, és többek között emiatt rosszabb évről-évre Cristianio Ronaldo. A portugál sok képessége Messiéhez mérhető, de a védjegyévé váló mechanizmus, hogy csak azért is csüddel próbálja a kapuba bombázni a szabadrúgásokat, már teljesen a hatékonyság kárára ment: 2018-ban egy gólt sem szerzett szabadból a klubcsapataiban (a vb-n lőtt gólját is belsővel csavarva szerezte).

Messi rájött a dolog nyitjára, és olyan hihetetlen rúgótechnikája van, hogy nettó gólhelyzetté vált számára a szabadrúgás.

A legtöbb forrás szerint a valaha volt legtöbb szabadrúgásgólt a szakma legjobbja, a brazil Juninho szerezte: 77-szer talált így a kapuba. Messinek a válogatottban lőtt szabadjaival együtt összesen 44 van jelenleg, de még mindig csak 31 éves. Ha kitart ez a pazar forma, akkor akár még a brazil legendára is veszélyes lehet.

Borítókép: David Ramos/Getty Images

Az adatok a Transfermarket.com és a  whoscored.com oldalakról származnak. 

Rovatok