Index Vakbarát Hírportál

1-2: a Real robog a BL-triplázás felé

2018. április 25., szerda 23:01

A Bajnokok Ligája-elődöntő első meccsén Münchenben verte a Real Madrid a Bayernt, szakasztott úgy, mint tavaly a negyeddöntőben. A sztárok rossz napján alulértékelt cseréik kisegítették őket. A németeknek pechjük volt és még mindent ki is hagytak.

A Real gond nélkül ment neki a meccsnek, Zidane pihent csapatot küldhetett ki, nem csak mert remekül forgat 20 közel azonos klasszist a szezonban, hanem mert hétvégén még bajnokit sem kellett játszaniuk: a Sevillával meccseltek volna, de pont az játszott kupadöntőt a Barcával.

A Bayernnél kevésbé volt tökéletes a felkészülés, a bajnokságot ugyan rég megnyerték, de a hétvégén azért játszaniuk kellett. Persze az igazi gond balhátvédben mutatkozott: Alaba nem épült fel a meccsre, így a jobbhátvéd Rafinha kezdett a helyén. (Hogy ez mekkora érvágás volt, a szünet után derült ki.)

A Bayernt a következő pech az ötödik percben érte, Robben leült a fűre, megpróbálta folytatni, de a 8.-ban le kellett cserélni, Thiago állt be. Nem a helyére, Heynckes-mesternek a taktikán is módosítania kellett.

Kiegyenlített 20 perc után a Real átvette az irányítást, de a 28.-ban a Bayern megkontrázta őket. Kimmich vitte be a labdát a tizenhatosra jobbról, beadás helyett a rövidre lőtt, Navas elfeküdt a beadásra, gól, 1-0.

Nem sokat örülhetett a Bayern, a 30.-ban legjobb védőjét is le kellett cserélni, Boateng is megsérült, Süle jött a helyére. (Ez végképp nem mondható minőségi cserének.)

A németeket nem zavarta meg a dolog, Ribery akkora ziccert rontott és úgy, hogy maga sem hitte el: hazaadta a labdát a kapusnak vele szemben, olyan ügyetlenül ért hozzá.

general

A következő ziccer is a Bayerné volt, szöglet után a hosszúra pattant a labda, Hummels átvehette volna, de inkább kapásból megfaragta, fölé.

A Real nem brillírozott, mégis egyenlített. Egy fél akció végén Marcelo elé pattant a labda, egyből bevágta úgy 16-ról - 1-1 a 44.-ben.

Bár a félidő ideje majdnem letelt, a Bayern még egy ziccert és egy nagy helyzetet elpuskázott: előbb Lewandowski fejelt szabadrúgás után közelről a kapusba, majd Müller csúsztatott mellé úgy két méterről - előbbi kifejezetten, utóbbi nem volt könnyű labda.

A Bayernnek nem volt szerencséje abban sem, hogy Kuipers bíró engedte a kemény játékot: Carvajal a földön fekve faultolt, majd miután Rafinha beesernyőzte, leütközte őt és még oda is ütött, egyikre sem kapott lapot.

Nem csüggedtek viszont, a második félidőre főleg Ribery jött ki feltüzelve, a Realba pedig a teljesen eltűnő Isco helyére Asensio állt be a bal szélre.

ektiviti

Ribery többször is megetette Carvajalt és a Real jobb oldalát, de egyszer mellélőtt, egyszer a visszatett labdáját Varane bravúrral kikanalazta Lewandowski elöl.

Az 52.-ben is Ribery lett a főszereplő, amikor egy labdára 50-50 mentek Varane-nal, ő rúgta el, a madrid lábára, aztán véletlenül rá is taposott. Kuipersnél ez azonnali sárga volt, az első a meccsen.

konversion

Hiába volt lendületesebb a Bayern, az elején zárójelesen említett Rafinha-kényszer visszaütött: kvázi utolsó emberként elpasszolta a labdát a kezdőkörben, Lucas köszönte, megiramodott, 2 az 1-ben Asensióhoz passzolt, aki ballal a hosszú alsóba helyezett. A 21 éves hidegvérrel kihasználta a Real adódó ziccerét, nem kegyelmezett, mint a németek annyiszor a másik oldalon. 1-2 lett az 57. percben.

A Real tudta, ezzel megvan a meccs, sőt valójában a továbbjutás is.

momentum

A Bayern még erőltette, Müller közelről fejelhetett, majd lőhetett volna újabb Ribery-passz után, de egyik sem jött össze.

A Real legnagyobb helyzete az volt, amikor Ronaldo alkarral maga elé tett egy nagy átadást, és tanárian vágta a hosszúba - Kuipers kiszúrta, a gólt nem adta meg, ám a sárgát megspórolta. Ronaldo azt mutogatta, a válla volt, de ennyire azért még az övé sem széles.

A Real már végképp kontrára játszott, és Benzema lábában volt az 1-3, de Ulreich bravúrral védett. (A francia Carvajal helyére állt be a 67. percben.)

Legközelebb a 88.-ban sopánkodhattak a bajoroknál, Tolisso ugratta ziccerbe Lewandowskit, egészen könnyű helyzetben emelt mellé a lengyel.

A Bayernnek ilyen gyér helyzetkihasnálással esélye sem lehetett a kétszeres címvédő ellen.

scoreboard

A meccs végülis teljesen olyan volt, mint a tavalyi Bayern-Real-negyeddöntő ugyanitt, a Bayern vezetett, a Real nem kegyelmezett, fordított, és nyert idegenben 2-1-re.

Még úgy is, hogy Cristiano Ronaldónak a leghalványabb napja volt az elmúlt egy BL-évben, nála csak Isco volt gyengébb, annyira, hogy le kellett cserélni a szünetben. A két jóval kevésbé értékelt ember, Lucas Vazquez és Asensio viszont behúzta a győzelmet.

Visszavágó kedden, a Real Madrid nagyon közel zsinórban harmadik BL-döntőjéhez, sőt BL-győzelméhez.

Bayern München (német)-Real Madrid (spanyol) 1-2 (1-1)


Elődöntő, első mérkőzés.

Allianz Arena, 70 000 néző, v.: Björn Kuipers
    gólszerzők: Kimmich (28.), illetve Marcelo (44.), Asensio (57.)
    sárga lap: Ribéry (52.), Thiago Alcántara (90.), illetve Casemiro (78.)

    Bayern München:
Ulreich - Kimmich, Boateng (Niklas Süle, 34.), Hummels, Rafinha - Javi Martínez (Tolisso, 75.) - Robben (Thiago Alcántara, 8.), Müller, James Rodríguez, Ribéry - Lewandowski

    Real Madrid:
Navas - Carvajal (Benzema, 67.), Varane, Ramos, Marcelo - Modric, Casemiro (Kovacic, 83.), Kroos - Lucas Vázquez, Ronaldo, Isco (Asensio, a szünetben)

Rovatok