Index Vakbarát Hírportál

Az igazi Bajnokok Ligája-clasico

2018. április 25., szerda 18:59

Vajon melyik párosítás a leggyakoribb a Bajnok Ligájában? Erre a kérdésre bizonyára sokan rávágnák, hogy a Bayern München-Arsenal párharc, és valamennyire igazuk is lenne, hisz 2013 óta nyolcszor is találkoztak egymással a csapatok. Történelmi távlatokban nézve viszont az Arsenal a kanyarban sincs semmilyen párosításban, a Bajnokok Ligája igazi Clasicóját a Bayern München és a Real Madrid játssza.

Alapvetően ez nem is olyan meglepő, hisz annak idején a Bajnokcsapatok Európa-kupáján csak a bajnokok vehettek részt, a Real Madrid és a Bayern München pedig messze a legsikeresebb csapat a saját bajnokságában. A Bajnokok Ligája bevezetéséig viszont csak hatszor játszott egymással a két gigász, az 1999/2000-es szezontól kezdve viszont 18-szor. Ez a 24 egymás ellen lejátszott mérkőzés a legtöbb a BEK/BL történetében, ráadásul mindezt úgy, hogy még soha nem jött össze a Real Madrid-Bayern München döntő. Idén sem fog, mert már az elődöntőben összehúzták őket.

A BEK

A legfontosabb európai futballkupa az ötvenes évek második felében indult, de Bayern és a Real először csak az 1975/76-os sorozat elődöntőjében játszott egymással. A Bayern München ekkoriban volt történetének csúcsán, a sorozatban harmadik Bajnokcsapatok Európa-kupájának megszerzésén fáradozott, miközben olyan legendák voltak a csapatban, mint Gerd Müller, Uli Hoeness vagy Franz Beckenbauer.

A Real Madrid viszont a padlón volt, legalábbis ami a BEK-et illeti, hisz Vicente Del Bosque-ék 10 éve nyerték az utolsó trófeájukat. A hosszú sorozat nem szakadt meg, az 1-1-es madridi döntetlen után simán nyert hazai pályán a Bayern, majd a döntőben a Saint-Étienne-t verték, összejött a harmadik BEK-siker is.

A két rekordbajnok következő párharcára tíz évet kellett várni, az 1986/87-es szezon elődöntőjében találkoztak ismét. Bő 30 év alatt 24 meccs - így még megdöbbentőbb, milyen gyakori is ez a párosítás.

A párharc kimenetele változatlan maradt a 80-as évek közepén is, a Lothar Matthäus vezette németek 4-2-es összesítéssel jutottak a döntőbe, ahol a Porto 2-1-re legyőzte őket.

táblázat

Egy évvel később ismét összefutottak, akkor már a negyeddöntőben, a Real Madridnak pedig végre összejött a siker, 3-2-es müncheni vereséget sikerült megfordítaniuk hazai pályán. 

Sokra persze ez sem volt elég, a Real Madrid az 1965/66-os szezon óta egyetlen BEK-et sem nyert, újra elvérzett a későbbi bajnok PSV Eindhoven ellen. Igaz, legalább a Bayernnek sem jött már össze több BEK-siker, mindkét csapat a Bajnokok Ligájában kezdett el visszatérni Európa trónjára.

A Bajnokok Ligája-korszak

A Madrid egy több mint 30 éves rossz sorozatot szakított meg azzal, hogy az 1997/98-as szezonban legyőzte a Juventust a Bajnokok Ligája döntőjében. Ekkor kezdtek ismét dominánssá válni a bajorok is, Európa két legjobb csapata egyértelműen a Bayern és a Real volt.

1998 ÉS 2002 KÖZÖTT MIND AZ ÖT BL-SOROzat DÖNTŐJÉBEN OTT VOLT A KÉT CSAPAT KÖZÜL AZ EGYIK: A REAL HÁROMSZOR, A BAYERN EGYSZER NYERT.

Ekkor már kezdett formálódni a későbbi, világsztárokkal teletűzdelt Real, az ezredfordulón már a Gutival, Roberto Carlosszal, Raúllal és Fernando Redondóval (na meg persze Nicolas Anelkával) felálló Real Madrid várta a Bayernt.

99-2000-ben négyszer is találkozott egymással a két csapat. A csoportkörben a Bayern oda-vissza verte a Madridot, az elődöntőben visszavágtak Raúlék, 3-2-es összesítéssel ejtették ki Bayernt: 2-0-ra győztek otthon, vezetésük után nyert a Bayern 2-1-re Münchenben. A Real behúzta a döntőt is, a következő két évben pedig tovább szomorították egymást.

A 2000/01-es és 2001/02-es szezonokat igazságosan leosztották a csapatok: először a Bayern ütötte ki a Realt az elődöntőben és nyerte meg a BL-t, majd a Real vágott vissza Zidane-nal a negyeddöntőben és húzta be a kilencedik trófeáját. A 2003/04-es idényben is összefutottak, akkor a legjobb 16 között, 2-1-es összesítéssel jutott tovább a Real.

Makaay, 11-esek és Guardiola égése 

A 2000-es éve közepére mindkét csapat teljesítménye visszaesett és egymással is ritkábban találkoztak. A 2006/07 párharcukat akár egy korszak lezárásának is lehet tekinteni, ennek megfelelően hihetetlen meccset játszottak. A Real volt a házigazda az odavágón, 3-2-re sikerült is nyerni, majd jött a visszavágó, Roy Makaay és minden idők leggyorsabb, 10 másodperces BL-gólja:

A mérkőzés vége 2-1 lett, 4-4-es összesítéssel, idegenben lőtt több góllal jutottak tovább a németek.

Öt évet kellett várni a következő rangadóra, ezúttal az elődöntőben jöttek össze, és ez is döntetlennel (3-3) végződött összesítettben: igazságosan leosztották a csapatok, így tizenegyespárbaj következett, Real részről pedig

Ronaldo, Kaka és Sergio Ramos is kihagyta a maga büntetőjét, a Bayern pedig 3-1-gyel továbbjutott a 2012-es döntőbe (igaz, ott büntetőkkel kikapott a Chelsea-től).

A következő csörte két évvel később jött össze és óriási müncheni blama lett belőle. A Carlo Ancelotti vezette Real Madrid ugyanis nemcsak hogy leiskolázta, de egyenesen megalázta Pep Guardiola Bayernjét, ami pedig címvédő is volt (Heynckesszel a padon nyertek 2013-ban.) Münchenben gurítottak egy négyest Cristiano Ronaldóék (5-0-ás összesítéssel mentek tovább a spanyolok, majd behúzták 10. BL-győzelmüket).

A magyar bíró - és a Bayern - fekete napja

A legutóbbi Real Madrid-Bayern München találkozót tavaly rendezték a Bajnokok Ligája negyeddöntőjében. Az első meccset a Real nyerte, idegenben sikerült 2-1-re győznie Zidane csapatának, így a németeknek erőn felül kellett teljesíteni a továbbjutásért. 

A Bayern támadott, bár a Real partner volt ebben, és egy fújható büntető után a németeknél volt az előny a második félidő elején. Hiába egyenlített Ronaldo, Sergio Ramos a saját kapujába talált. Hosszabbításra állt a meccs, kiegyenlített volt a párharc, de jött

kassai Viktor.

A magyar bíró előbb kiállította Arturo Vidalt egy fantom-szabálytalanság után, majd talán ezt próbálta kompenzálni azzal, hogy nem adott meg a Realnak egy kristálytiszta büntetőt, amikor Casemirót felrúgta Boateng.

Végül azért csak sikerült úgy fújnia, hogy eldöntse a párharcot, ugyanis Cristiano Ronaldo két lesgólt is szerzett a hosszabbításban.

6-3-as összesítéssel a Real ment tovább, és szerezte meg később 12. BL/BEK-trófeáját.

Szerdán az idei második elődöntőben folytatódik a csata, a Bayern München fogadja a Real Madridot a jubileumi, 25. BL-meccsükön.

Rovatok