Index Vakbarát Hírportál

A PSG legyőzte Liverpoolt, hatalmas meccs vár a Napoli ellen a tavalyi döntősre

2018. november 29., csütörtök 00:20

Szerdán került sor a Bajnok Ligája csoportkörének 5. fordulójára az A, B, C és D csoportban. A játéknap mérkőzései közül mind a csapatok erejét, mind a tétet tekintve kiemelkedett a Paris Saint-Germain-Liverpool találkozó a teljesen nyílt C csoportból, illetve a B csoportban rendezett Tottenham-Internazionale találkozó, amin az angoloknak győzniük kellett, hogy versenyben maradjanak a továbbjutásért.

A másik két négyesben óriási csodáknak kellett volna történniük, hogy bármi esély maradjon a már szinte borítékolható végső sorrend felborulására. De semmi ilyesmi nem történt.

C csoport 

A nap rangadóján a PSG 2-1-re legyőzte a Liverpoolt, avagy a német edzők meccsén Tuchel legyőzte Kloppot. Különösen az első félidőben nyújtott teljesítménynek köszönhetően volt megérdemelt a párizsiak sikere. Bernat már a 13. percben megszerezte a vezetést, kihasználva, hogy a fejetlenül szaladgáló védők a legkevésbé sem voltak urai az Mbappé bepasszolt labdája után kialakult helyzetnek. A szélsőhátvédnek szerencséje volt, lövése megpattant, így Allison kapusnak esélye sem volt védeni.

Majd jött Neymar, aki egy ritmusváltással egymaga szakította szét a Liverpool középpályás védekezését, majd opportunistán – és előrelátóan - tökéletes ütemben érkezett Cavani ziccerének kipattanójára.

A PSG játékának sebessége és tudatossága alapján az első 45 percben sokkal jobb csapat benyomását keltette a sorozat tavalyi döntősénél. Csak Di Maria első félidő végi eszetlen becsúszása, és az ezért a semmiből kapott, majd Milner által belőtt büntető hozta vissza a vendégek reményeit.

Ám hiába zárkózott fel egy gólra a Liverpool, és hiába vettek vissza jelentősen a teljesítményükből és a figyelmükből a PSG játékosai a második félidőben, a franciák úgy őrizték meg a vezetést, hogy Buffonnak lényegében dolga sem akadt a meccsen. Avagy a Liverpool ismét csak szenvedett vendégként, és végül ezt az idegenbeli meccsét is elvesztette az idei csoportkörben, azaz összességében

mind a hármat.

Eközben a csoport másik meccsén a Napoli könnyedén, 3-1-re verte az otthonától távol teljesen gyámoltalan Crvena Zvezdát. Hogy a szerbek mennyire nem tudták megnehezíteni az olaszok dolgát, azt jól szemlélteti Mertens második találata, pontosabban a támadás végtelen egyszerűsége, amiből született.

A Napoli játékosainak és a szurkolóinak is inkább a párizsi meccs okozott izgalmakat, ha a PSG nem tudott volna nyerni, akkor egy gőzelemmel biztos továbbjutók lehettek volna az olaszok. Így viszont Ancelotti csapata a zárófordulóban ki-ki meccset játszik Liverpoolban, esélyeiket javítja, hogy egy döntetlennel ők  jutnának tovább. Ami biztos: újabb klasszikus liverpooli BL-meccs következik.

Bajnokok Ligája, C csoport, 5. forduló, eredmények:

Napoli-Crvena Zvezda 3-1

PSG-Liverpool 2-1

Csoportállás

B csoport

A Barcelona a PSV ellen a csoportelsőség biztosításáért léphetett pályára Eindhovenben. Ez meg is történt, Messi és Pique egy órányi meddő küzdelem után mindössze 9 perc alatt kétgólos előnyhöz juttatta a vendégeket, amire csak Luuk de Jong tudott válaszolni. A vereséggel az idei BL-től biztosan búcsúzó hollandok főleg az első félidőbeli látványos balszerencséjük miatt lehettek dühösek, amikor háromszor is eltalálták a kapufát. Igaz, kétszer ők is megmenekültek, amikor Vidal lövését, majd fejesét tisztázták a gólvonalról. (Bár utóbbi lehet, hogy nem ment volna be.)

A gólok közül érdemes kiemelni Messiét a 61. percből, valószínűleg a játéknap legszebb találata volt, bár nagyon olyan, mintha megcsúszott volna az egyik védő lábán.

A csoport élet-halál meccsén Londonban a Tottenham 1-0-ra legyőzte a Intert Christian Eriksen 80. percben lőtt góljával. A találat leginkább Moussa Sissoko érdeme, aki annyival gyorsabb volt az őt üldözni próbáló intereseknél, hogy az már szinte komikusnak hatott. Akadálytalanul be is vitte a labdát a vendégek 16-osára, majd Delle Alihoz passzolt, aki - és ez szintén nélkülözhetetlen mozdulat - tette is tovább a balján érkező Eriksennek, ajtó-ablak ziccerbe hozta. A dánnak a környékén sem volt senki az olaszok teljesen eltolódó védelméből, be is vágta.

Az 1-0-s végeredmény egyrészt azért borzasztó Spalletti csapatának, mert az angolok a kialakult pontegyenlőség ellenére megelőzik az olaszokat, köszönhetően a Tottenham több idegenben lőtt góljának a két csapat összevetésében (Milánóban 2-1-re nyert az Inter). Másrészt ezzel párhuzamban a Barcelona már biztos csoportelsőként, és nyilván nem a legjobb csapatával áll majd ki az utolsó fordulóban Harry Kane és társai ellen. De azért csak a Barcát kéne idegenben verniük az angoloknak, míg az Internek otthon a már kiesett PSV-t. 

Bajnokok Ligája, B csoport, 5. forduló, eredmények: 

PSV-Barcelona 1-2

Tottenham-Internazionale 1-0

Csoportállás

 A csoport

Bajnokok Ligája, 5. forduló, eredmények: 

Atletíco Madrid-Monaco 2-0

Borussia Dortmund-Club Brugge 0-0

Csoportállás (Az Atletico és a BVB már továbbjutott.)

D csoport

Bajnokok Ligája, 5. forduló, eredmények: 

Lokomotív Moszkva-Galatasaray 2-0

FC Porto-Schalke 3-1

Csoportállás (A Porto és a Schalke már továbbjutott.)

(Borítókép: Andrew Boyers / Reuters)

Rovatok