Index Vakbarát Hírportál

76 Ft-os órabérért gyártják a 33 ezres angol mezt

2018. június 1., péntek 20:19

A Telegraph oknyomozó újságírói kiderítették, hogy hol és mennyiért gyártják az angol futballválogatott legújabb mezét, amiben a nyári világbajnokságon pályára lép a csapat. A Nike England Vapor hazai – azaz klasszikus, fehér színű – verzióját 90 angol fontért, nagyjából 33 000 forintért árulják, a teljes szerelés ára nadrággal és sportszárral együtt 58 ezer forint.

Az árakban egyébként nincs nagy változás a 2016-os Eb-re kiadott szereléshez képest, viszont a gyártáson nagyot spóroltak. A Nike 2016-ban még Indonéziában gyártatta az angol szerkót, ahol a helyi munkaerő 30 pennys óradíjért (kb. 110 forint) varrta a mezeket és gatyákat.

A cég vezetősége nem nézhette tétlenül az indonéz luxusfizetéseket, ezért az orosz vb-re szánt trikók gyártását átvitték Bangladesbe.

A híresen szegény ország egyébként az utóbbi években már a közepes jövedelműek közé tornázta fel magát a Világbank besorolása szerint, de ez legkevésbé a Nike-nak köszönhető. A cég termékét előállító gyárban ugyanis alig 21 pennys (76 forintos) órabérért güriznek a munkások, ami nemcsak az indonéziai (pláne európai) bérekhez képest roppant alacsony, de a helyi átlagkeresethez viszonyítva is.

A világbank szerint 2016-ban 1 310 dollár volt a helyi éves átlagjövedelem Bangladesben (nettó). Amit az angol mezek varrásával csak úgy lehet összehozni, ha valaki 13 órát dolgozik az év minden egyes napján.

Rovatok