Index Vakbarát Hírportál

Vb-stadionok, Volgográd Aréna, Volgográd

2018. június 5., kedd 01:30

A kifejezetten a vb-re (újjá)épített Volgográd Aréna a helyi FC Rotor Voldográd 2014-ben lebontott stadionjának helyén, a Mamajev Kurgán második világháborús emlékmű lábánál, a Volga partján fekszik. Az eredetileg itt álló stadiont 1958-ban, egy korábbi olajmező tetejére építették az akkori Sztálingrád eléggé elmaradott részén. A munkák 2014-es megkezdésekor a sztálingrádi csatából visszamaradt bombatesteket találtak.

A régi, teljesen jellegtelen stadion helyére modern létesítmény került, aminek játékterére meglehetősen sok természetes fény jut. A stadion tetejének szerkezetével, illetve az oldalán harántirányban felfutó fémpillérekkel egyesek szerint a tervezők egy biciklikerék küllőit szerették volna megidézni, mások szerint a környéken magas szinten űzött kosárfonási technikát ülteti át a modern stadionra. A felfelé szélesedő szerkezet 49,5 méter magas, fejére állított csonka gúlát hoz létre, aminek átmérője 303 méter.

Bár Volgográd egyik irányba sem lóg ki a rendező városok közül – 1000 km-re fekszik Moszkvától), a stadion is új, ráadásul elég nagy is, meglepetésre az egyenes kieséses szakaszban már egy meccset sem rendeznek itt.

Átadás ideje: 2018

Befogadóképesség: 45 568

Építési költség: 328 millió euró

Vb-meccsek a stadionban:

(Borítókép:  AFP  / Mladen Antonov)

Rovatok