Index Vakbarát Hírportál

Vesztegetési ügye miatt nem utazik Oroszországba egy kenyai bíró

2018. június 7., csütörtök 23:12

A kenyai Aden Range Marwa partjelző visszamondta megbízását az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon, mivel vesztegetési ügybe keveredett. Nem ő azonban az egyetlen: a BBC által is közzétett videó szerint egy ghánai újságíró több mint 150 korrupciós ügyet dokumentált, amiben több mint 100 bíró és futballhoz köthető vezető érintett.

A felvételek szerint Marwa egy szállodai szobában látható, amint egy mérkőzés eredményének kedvező alakításáért 600 dollárt fogad el valakitől. Ekkor el is mondja, hogy köszöni az ajándékot, és a legfontosabb számára, hogy a jó kapcsolat megmaradjon. Az eset állítólag az év elején rendezett marokkói Afrika Kupa alatt történt.

A civilben matematika és kémia szakos középiskolai tanárként dolgozó bíró nem járt jól ezzel az üzlettel, ugyanis a 60 ezer kenyai schillingnek (162 ezer forint) megfelelő összeg elfogadásával most 2,5 millió schillinget (6,75 millió forint) veszített el. Ennyit kapott volna munkájáért a vb-n.

Ugyanakkor messze nem Marwa a legnagyobb név. Kwesi Nyantakyi, a Ghánai Labdarúgó Szövetség elnöke 65 ezer dollárt fogadott el a feltárást végző ghánai újságírótól (akit a módszere miatt sokan támadtak, de szerinte nincs miért háborogni, senki sem kényszerítette az érintetteket, hogy elfogadják a pénzt).

Marwa már a második vb-re kijelölt bíró, aki kénytelen volt visszalépni, mert vesztegetési ügybe keveredett. Előzőleg Fahad al-Mirdaszi szaúdi játékvezető bukott le, őt életre szóló eltiltással büntették, mivel a szaúdi Király Kupa döntője előtt az al-Ittihad egyik illetékesének felajánlotta, hogy pénzért cserébe segíti majd az együttest.

Rovatok