Index Vakbarát Hírportál

Trump miatt nincs cipője az iráni válogatottnak

2018. június 8., péntek 17:36

Elég aljas módon szólt bele a nagypolitika az iráni válogatott világbajnoki felkészülésébe. Miután Donald Trump felmondta az Iránnal kötött atomalkut és bejelentette a korábbi gazdasági szankciók visszaállítását, az amerikai tulajdonú Nike arról tájékoztatta az iráni válogatottat, hogy sajnos a továbbiakban a cégnek nem áll módjában futballcipőkkel ellátni a játékosait.

Így most az a különös helyzet állt elő, hogy az iráni válogatott már a torna helyszínén gyakorol – a résztvevők közül elsőként érkeztek Oroszországba – cipőjük viszont nincs, legalábbis a keret azon tagjainak, akik rendesen Nike-ban játszanak – ugyan a pályán nem tehet hozzá sokat, de a csapat szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz is Nikeban mozog az edzéseken.

Az iráni csapatvezetők érthető módon nem fogadták túl lelkesen, hogy a sportszergyártó alig egy héttel a torna előtt ilyen helyzet elé állította a játékosokat.

A játékosok megszokják a szerelést, amiben játszanak. Nem helyénvaló alig egy héttel egy ilyen fontos torna előtt váltani" – nyilatkozta a helyzetről Carlos Queiroz, a válogatott portugál edzője. Később a szakember azt is elmondta, hogy a FIFA segítségét kérték az ügy megoldásához.

 A helyzet sokkal rosszabb is lehetne, de szerencsére az iráni válogatott szerelését – a cipőt kivéve – az Adidas szállítja, így legalább meze, gatyája és sportszára biztosan lesz mindenkinek. De persze azoknak sem kell majd mezítláb játszaniuk, akik amúgy Nikeban szoktak, számukra vélhetően az Adidas biztosít majd felszerelést a világbajnokságra.

Az irániak június 15-én játsszák első meccsüket a tornán, Szentpéterváron találkoznak Marokkó válogatottjával.

Rovatok