Index Vakbarát Hírportál

Csak Szaúd-Arábia lakik olyan luxusban, mint a mieink az Eb-n

2018. június 14., csütörtök 15:23

31 nemzet válogatottja tette át a székhelyét hosszabb-rövidebb időre Oroszországba, mi pedig megnéztük, hogy ki milyen szállást választott. Ezek közül mazsoláztuk ki a legérdekesebbeket, elöljáróban annyit elárulhatunk, hogy a legtöbb meg sem közelíti azt a luxust, amit a magyar válogatott tagjai élvezhettek a 2016-os Európa-bajnokságon.

Az Oroszországba érkező csapatoknak két fontos dolgot kellett figyelembe venniük, amikor szállást foglaltak: mennyit utaznak a világbajnokság alatt, illetve a kiszemelt lakhely közelében legyen edzőpálya. Egyiptomot ez például egyáltalán nem érdekelte, a csapat Csecsenföldön foglalt magának szállást, pedig például Moszkvából sokkal egyszerűbb lett volna eljutni Szentpétervárra, Volgográdba és Jakatyerinburgba.

Mások viszont nagyon komolyan vették a logisztikát. Oroszország, Argentína, Irán, Portugália, Mexikó és Panama mind különböző sport- és edzőközpontokban szálltak meg Moszkva közelében, ahogy Uruguay, Spanyolország, Japán és Ausztrália is (bár ők a nekik jobban fekvő Kazanyt vagy Novgorodot) választották.

A maradék 22 csapat inkább hotelben tölti az oroszországi vb-t, és egy gyors keresés után kiderült, hogy ezek a hotelek meglepően olcsók. Azt nyilván nem tudjuk, hogy mennyibe került például Belgiumnak a Moscow Country Club, de ha mi is ott akarnánk eltölteni egy éjszakát egy kétfős szobában, akkor mindez 60, legdrágább esetben 80 ezer forint lenne.

Az átlag is nagyjából ennyi, a legtöbb válogatott által megszállt hotel legolcsóbb kétszemélyes szobája 30-40 ezer forint közül mozog, a legdrágább szoba pedig 70-90 ezer forintba kerül. A többségük pedig simán nyugat-európai szint, bár azért itt is találni furcsaságokat.

Anglia – forRestMix Club Sprt&Relax

Vannak szép vagy modern részek, de átnézve a többi válogatott szállását, messze ez a leggyengébb színvonalú (az angol sajtó ki is akadt ezen). A Szentpétervártól 40 km-re fekvő kis vidéki hotelen nagyon érződik a posztszovjet stílus, eléggé „low key", ahogy az angolok mondják. Reggelivel együtt 35 ezer forint egy éjszaka két főre, a legdrágább szoba 70 ezer forintba kerül.

Szaúd-Arábia – Belmond Grand Hotel Europe

Ki lepődik meg azon, hogy a dúsgazdag szaúdiak költik a legtöbbet a szállásra? Nekik derogál egy szép, elegáns orosz hotelben megszállni, egyből egy olyat választottak, amiben 160 ezer forintba kerül egyetlen éjszaka, a legdrágább szobák pedig duplaannyit kóstálnak. Ennek megfelelően nagyon elit a hely, természetesen Szentpéterváron.

Franciaország – Hilton Garden Inn Moscow New Riga

A franciák sem érik be bármivel, ez a moszkvai Hilton pedig mindent tud, amit egy Hiltonnak tudnia kell. Viszont ezt legalább emberi áron teszi, a gyönyörű szobákat akár már 35 ezer forintért kivehetjük egy éjszakára, és a legdrágábbak is megvannak 70 ezerből. 

Brazília – Swissotel Resort Sochi Kamelia

Egyre gyakrabban mondják, hogy a brazil játékosokat már nem a játék, nem a futball érdekli, mint a régi nagyokat, hanem a pénz. Hogy ez így van-e, azt mindenki döntse el maga, az viszont biztos, hogy a gazdasági válságban lévő ország válogatottja egy durván elit helyet választott magának, ahol a legolcsóbb szoba is 100 ezerbe kerül. De ha Neymar az elnöki lakosztályt nézte ki magának, azért már 320 ezer forintot kellene fizetni. Hiába, Szocsinak ára van.

Németország – Vatutinki Hotel

Kissé régimódi, klasszikusan berendezett hotel, viszont 40 ezer forint körül vannak a szobák, közel van Moszkvához, jó helyen, és minden adott ahhoz, hogy egy csapat felkészülhessen a meccseire.

Oroszország – Federal Sports Centre Novogorsk

Nem meglepő, hogy az orosz csapat egy szövetségi létesítményben kap szállást, ennek megfelelően még csak tippelni sem tudjuk, mennyibe kerülhet az ott-tartózkodás. Sportszakmailag biztos, hogy ideális, kinézetre viszont eléggé puritán. Mondhatni, szovjet.

Portugália – Saturn Training Base

Ronaldóék sem a fényűzésre mentek rá, ők is egy moszkvai edzőközpontot választottak maguknak. 

Argentína – Training base Bronnitsy

Messiéknek is az volt a fontos, hogy szakmailag kifogástalan legyen a szállás. Egyszerű, de minden megvan benne, ami kell, szintén Moszkva közelében.

Peru – Sheraton Moscow Sheremetyevo

Peru 4000 kilométer fölött utazik majd a csoportkörben, így kellemeset a hasznossal alapon beköltöztek egy ultramodern reptéri szállodába. Az árak is barátiak, 30-70 ezer forint körül mozognak a szobák árai per éjszaka.

Magyarország – Terre Blanche

A 2016-os Eb-nek a magyar válogatott kétségtelenül megadta a módját. A franciaországi Terre Blanche-ban szállt meg a csapat, és mivel az országban a levegő is pénzbe kerül, az ára is ennek megfelelő. Ha ott szeretnénk egy éjszakát eltölteni, ahol az Eb-csoportgyőztes Dzsudzsák Balázsék, az alsó hangon 160 ezer forintunkba kerülne, de akár egy 300 ezres szobában is kipihenhetnénk a nap fáradalmait.

Rovatok