Index Vakbarát Hírportál

Nem kellettek a műbajszok az orosz győzelemhez

2018. június 15., péntek 09:32

Bajuszszolidaritást hirdetett napokkal a vb nyitómeccse előtt a legismertebb orosz tévés sztár. Ivan Urgant showman egyébként is kicsit többet engedhet meg magának az állami tévén a szokásosnál, de az orosz csapat fikázásához nem kellett nagy bátorság: a ranglistán rekordmélységbe, a hetvenedik helyre – az eléggé öncélú és most változásra érett FIFA-ranglistán az 51. helyen lévő magyar csapat mögé – zuhant válogatottba vetett össznépi bizalmatlanság általános volt Sztanyiszlav Csercseszov vezetése alatt. A bajszos oszét, egykori szovjet és orosz válogatott kapus melletti vuduzás ezért indokoltnak tűnt. Urgant azt kérte, a szurkolók növesszenek vagy legalább ragasszanak maguknak bajszot.

Akadt is, aki a Luzsnyikiban gyerekével együtt álbajuszban jött, a Szaúd-Arábia elleni nyitómeccsre, de az eredmények alapján úgy tűnik, az első feladattal úgy birkózott meg a csapat, hogy azzal az orosz szurkolók bizalmát is megszerezte.

A Kommerszant tudósítása is arra fut ki, hogy a házigazdaként kijutott csapat barátságos meccsekből álló felkészülése nem sok jót ígért. (A cikk nem tér ki rá, de árulkodó, hogy a magyar csapat elleni tavalyi 3-0-ás győzelem e tekintetben semmit nem ér.) A csapatot két éve vezető Csercseszov 9 vereséget, 6 döntetlent és 6 győzelmet ért el. Szaúd-Arábia válogatottja messze van egy topcsapattól, de az eredmény láttán a Kommerszant is azt sugallta, feltámadt az orosz futball.

Csillagos ötös!

dicsérte meg a csapatot és a világbajnokság szervezését úgy egészében a Kommerszantnál általában is kevésbé kritikus Rosszijszkaja Gazeta. A lap Csercseszov méltatásaként kitért arra is, hogy az 5-ből három gólt cserejátékos lőtt, bár ez lehetne a szövetségi kapitány kritikája is.

Az Izvesztyija is a visszaszerzett bizalomról szólt az 5-0 után, megjegyezve, hogy a csoportkörből való továbbjutásban is sokan kételkedtek. A lap nem hangsúlyozta különösebben, hogy a szaúdiak csapata azért mégsem világverő, így az orosz csapat valódi erejére abból nehéz következtetni, bár kétségtelen, hogy a jó gólarány növeli a csapat továbbjutási esélyeit.

A Nyezaviszimaja Gazeta kevésbé a meccs eredményével, mint inkább a világbajnokság kapcsán az oroszországi sportvilág körüli idegengyűlölet létéről írt, alátámasztva ezt az Emberi Jogok Moszkvai Irodájának (MBPCS) jelentésével. A jogvédő szervezet a törvényi szabályozás szigorítását, a klubtulajdonosok felelősségének erősítését javasolta. Ez folyamatban is van, a napokban a legfelsőbb bíróság adott ki állásfoglalást arról, hogy milyen szurkolói cselekmény számíthat uszítónak és azért milyen büntetés róható ki.

"Válogatottunk magabiztos, hihetetlenül szép, szédítő győzelmet aratott"

- dobálózott a jelzőkkel az állami Pervij Kanal. "Hangzatos nyitóakkordja ez az ünnepi futball szimfóniájának" - lirizált tovább a csatorna honlapján olvasható írás, amely szerint ilyen győzelemre senki sem számított, egységbe forrasztotta az országot. 

A csapat a szaúdinál erősebb, Szalahhal felálló Egyiptommal június 19-én küzd meg.

Rovatok