Index Vakbarát Hírportál

A német sajtó nagyobbat sújtott saját válogatottjára, mint Mexikó

2018. június 18., hétfő 07:52

Előjött néhány olyan hibánk, mint a szaúdiak ellen. Amit gyakoroltunk, abból nem csináltunk meg semmit

– mondta a világbajnok Mats Hummels a Mexikó elleni vereség (0-1) után. Hozzátette, gyakran támadtak többen, nagyobb létszámban, mint kellett és elfogadható lett volna, így szükségszerűen kevesebben védekeztek.

A címvédőként érkező németek közvetlenül a vb előtt kikaptak Ausztriától 2-1-re, a szaúdiakat pedig 2-1-re verték, és nem lehettek büszkék a teljesítményükre.

Ezért is meglepő, hogy a legnagyobb példányszámú bulvárlap, a Bild vasárnap reggel olyan cikket jelentetett meg, hogy 3-0-ra fogják verni Mexikót, és kilenc okot sorakoztatott fel, amiért ennek össze kell jönnie: a Bayernre épülő védelem, ott van Müller és Kroos a csapatban, van egy turbócsatáruk (Werner), jó a csapatszellem, stb.

Ezek után ugyanez a lap akkorát rúgott csapatába a vereség utáni osztályozáskor, hogy alig hittünk a szemünknek. Kevéssé érthető és indokolt, hogy nyolcan kaptak ötös osztályzatot, aminél csak egy rosszabb van, a hatos. (A fordított sorrendnek megfelelően a legjobb jegy az egyes.)

Egy másik cikk címe pedig az volt, hogy egy poszton sem láttak világbajnokot, még ha világbajnok is volt nyolc kezdőjátékos.

Az argentinok sokkal türelmesebbek voltak, pedig csapatuk még annyit se mutatott játékban, mint a német. Ők nem bántották a játékosaikat, Sampaoli kapitányt is csak egy kicsit.

A németek a Konföderációs Kupán 4-1-re verték Mexikót, de Joshua Kimmich még a vb előtt figyelmeztetett, játékban olykor alárendelt szerepet játszottak, abból az eredményből semmiképp sem szabad kiindulni. Lehet, hogy mindez csak jól hangzott, és néhányan hajlamosak voltak az ellenfelet lebecsülni, de a többség biztosan nem.

Hogy a német válogatottnál nem állt össze valami, az ténykérdés, és az is sorsszerű, az előrelopakodó Khedira veszített labdát, amiből azonnal kontrázott Mexikó. Azért sorsszerű, mert a bajok forrását a középpálya közepén kell keresni.

Ha figyelmesen végignézzük a gólt, a jobbhátvéd Kimmich teljesen elöl ragadt, jobb szélsőben volt. Ő Khedira passzára számított. A középső védő Hummels kibillent a kezdőkörben, így a visszazáró Özil mellett csinálja meg a cselt Lozano a tizenhatoson belül, de még ekkor sem a másik középső védő, Boateng áll hozzá legközelebb, hanem a visszasprintelő Kroos.

Nem csak ennél az akciónál, egyébként is sokszor szétcsúszott a német védekezés, Kimmich nem igazán találta a távolságot, többször volt az ellenfél térfelén, mint a sajátján. Boateng és Hummels is nagyon távol álltak egymástól a meccs jelentős részében.

De ennél is fontosabb: Mexikó kivette Kroost a játékból, a német támadások lelkét.

Nem volt véletlen, hogy fokozottan figyeltek rá, Mesut Özil ugyanis nincs jó formában, a hírek szerint rá is hatással van az Erdoğan-látogatás, nem csak Gündogant küldte padlóra, hogy kifütyülték, és az autóját is szétverték.

A csereként beálló és kapufáig jutó Brandt mindezt tetézte, hogy a meccs végén megállt szelfizni és mosolyogni a szurkolóknak, emiatt fog még számtalan bírálatot kapni. És már most sokan ezt a jelenetet arra vezetik vissza, hogy nincs meg a teljes koncentráció. Az érintettet meg is kérdezték az esetről, és azt mondta, nem gondolta végig, hogy ez disszonáns.

El akartam tűnni az alagútban, de rám kiabáltak, én pedig megálltam, és fotóztam.

Oliver Kahn is kíméletlenül őszinte volt. „Ha egy csapat olyan kaotikusan játszik, mint ahogy mi tettük, annak kézzelfogható okai vannak. Mexikó az összes gyengeségünkre rávilágított és lecsapott. Nem először fordult elő ez mostanában, és a csapat nem reagált egységesen.”

A legfájóbb statisztika pedig az volt a meccs után, hogy a fél éve erre a meccsre készülő Mexikó olyan jól alkalmazta stratégiáját, hogy még több párharcot is tudott nyerni, mint riválisa.

Németország legutóbb 1982-ben rajtolt vereséggel a vébén, akkor Algéria lepte meg (1-2), de meg sem álltak a folytatásban a döntőig. Van a keretben jó néhány játékos, aki megoldást jelenthet a középpálya ingatagságára (Goretzka például vagy Rudy), de nagy kérdés, hogy mer-e bátran változtatni Löw.

És akkor még ott vannak a svédek, ők mit lépnek a kisebb-nagyobb változtatásra. Borítékolható, hogy ugyanolyan keményen fognak védekezni, mint a mexikóiak – kivált, ha győzelemmel kezdenek hétfőn Dél-Koreával szemben.

Nem ritka, hogy a címvédő vereséggel vág neki a tornának, átélték ezt legutóbb a spanyolok, 2002-ben a franciák, a csoportban is ragadtak. Ha a svédek is legyőzik a németeket, akkor a címvédő ezúttal sem jut a 16 közé. Vagyis elég komoly tétje lesz a szombat esti meccsnek.

(Borítókép:  Patrik Stollarz / AFP)

Rovatok