Index Vakbarát Hírportál

A lengyelek másfél öngóllal verték meg magukat

2018. június 19., kedd 19:10

Hiába volt rengeteg lengyel szurkoló a Szenegál elleni meccsükön, Lewandowskiék magukat verték meg az első vb-meccsükön.

A világbajnokságon utolsóként Lengyelország és Szenegál mutatkozott be, de előbbi érezhette magát hazai pályán, a moszkvai Szpartak-stadionba ugyanis rengeteg lengyel drukker érkezett, a lelátó hetven százaléka volt az övék.

A szenegáliak viszont az agresszívebb csapat voltak az elejétől kezdve, keményen álltak bele a párharcokba, több labdát is szereztek a lengyelektől. A 19. percig kellett várni az első komolyabb lehetőségre, amit az afrikai csapat dolgozott ki: Niang ugrott ki jó ütemben, középre akart játszani, de nem volt jó a passz, már ha annak szánta. Ez felébresztette a lengyeleket is, mert rögtön helyzettel válaszoltak: Grosicki vetődött vele egy lövésbe, de fejese elkerülte a kaput. Ezektől eltekintve nem hozott különösebben nagy játékot az első húsz perc.

A folytatásban is Szenegál maradt a határozottabb csapat, a Liverpool-sztár Sadio Manét sokszor keresték labdákkal a csapattársai, ő is sokat vállalt. A 38. percben aztán már gólt is lőttek: azzal indult az egész, hogy a félpályánál labdát szereztek, ami Sanéhoz került, ő pedig játékba hozta az érkező Gueyét, akinek a lövése menet közben megpattant Cioneken, onnan pedig a kapuba.

Agresszívebb, gyorsabb, ennek köszönhették, hogy a szünetre 1-0-val mentek. A másik oldalon Lewandowski észrevehetetlen volt.

A második félidőt viszont már jobban kezdték a lengyelek, és 48. percben egyből veszélyeztettek: Grosicki indult meg egy csel után a félpályától, és Sané csak szabálytalanul tudta megállítani. Szabadrúgást lőhettek 25 méterről, Lewandowski lőtte rá, a labdát bravúrral tolta ki Ndiaye.

A lengyelek érezhetően jobban pörögtek a szünet után, és az 55. percben már nagyon közel álltak az egyenlítéshez, mert Rybus robogott el a szélen, a beadására pedig Piszczek érkezett jó ütemben, csak a labdát nem találta el jól.

De jött a fordulat, mert egy egészen fura góllal növelte ezután az előnyét Szenegál. Niang egy ápolás után futott vissza a pályára (nem is vették észre a lengyelek), és a Krychowiak által sután eltalált labdára lecsapott, eltolta a kifutó kapus mellett, aztán belőtte csapata második gólját. A lengyelek morgolódtak egy darabig a történtek miatt, szerintük nagyon rosszkor engedték vitték vissza a szenegálit.

A csoportban a lengyelek és a kolumbiaiak is kikaptak az első meccsén, enyhén szólva nem ez volt a papírforma. A következő fordulóban egymás ellen játszanak, aki ott veszít, az el is száll.

stat

Szenegál-Lengyelország 2-1 (1-0)

Moszkva, Szpartak Stadion, 44 190 néző, v.: Navaf Abdulla Sukralla (bahreini)

gólszerzők: Cionek (öngól, 38.), Niang (60.), illetve Krychowiak (86.)

sárga lap: Sané (49.), Gueye (72.), illetve Krychowiak (12.)

Borítókép: Grigory Dukor / Reuters.

Rovatok