Index Vakbarát Hírportál

Német–argentin harc a Pánikindex csúcsán

2018. június 20., szerda 12:16

Sok favorit nem úgy kezdte a világbajnokságot, ahogy várták a drukkerei. De ki izgulhat legjobban? A győzelmi kényszer olykor bénít, olykor megsokszorozza az erőt.

Brazília

Leginkább Gyurcsány Ferencet kéne kérdezni a brazil esélyekről, de mivel nem akarjuk ugráltatni az egykori kevéssé futballokos miniszterelnököt, maradunk a Pánikindex-találgatásnál. Őrülten sokat volt a labda a braziloknál, csak hát minek, amikor nem sokra mentek vele. Az várható volt, hogy a szervezett svájci védelem a letámadással kombinálva gondot okozhat nekik – a gól mondjuk nem ebből jött –, meg is mutatták a receptet, hogy mit kell kezdeni Neymarék ellen a jövőben a többieknek, úgyhogy mindenki jön egy nagy csokorral Vladimir Petkovićnak.

A szerbek legalább ennyire fogják őket aprítani, és tulajdonképpen Costa Rica is meg tudja ezt csinálni, ha nagyon akarja. Neymar nem sokat mutatott, és van körülötte elég zseni ahhoz, hogy bárkinek rúgjanak 4-5 gólt, de mi van, ha a hatalmas elvárások megint agyonnyomják az esélyeiket?

Pánikindex: 2,5 Neymar-mezben síró gyerek a lelátón/5

Németország

Az előző vb-keretből az utolsó pillanatban kimaradó Marco Reus nyilatkozata csodásan adja vissza, mi jár a német fejekben: nem aggódik, hogy nem játszott Mexikó ellen, mert a fontos meccsekre tartogatja őt Joachim Löw. Hát, innentől akkor már a csoportkörben kinéz 180 perc Reusnak, mert csak a harmadik helyen állnak, és a svédek elleni meccs biztos nem lesz könnyű, de a harmadik mérkőzésen is menni kell majd a biztos továbbjutásért, ami után akár már Brazília is jöhet egyből a Mexikó elleni betli miatt.

Persze pont ez az a vereség, ami képes 150 százalékra pörgetni a németeket, úgyhogy ha fel is nyitjuk a kis plexit a pánikgomb fölött, megnyomni még korai.

Pánikindex: 4 gusztustalan Löw-mozzanat a kispadon/5

Spanyolország

Az oroszországi megérkezés után a spanyolok mindent elkövettek azért, hogy kiakasszák a Pánikindexet – az első meccsük előtt két nappal kirúgták a szövetségi kapitány Julen Lopeteguit, majd az ötödik percben tizenegyest ajándékoztak Cristiano Ronaldónak, amit egy hatalmas potyával fejeltek meg nem sokkal később.

A vége 3-3-as döntetlen lett, ami után még előrébb is léptek a fogadóirodáknál, hiszen

Még egyszer nem fognak ennyi hibával játszani, és az, hogy még ezekkel együtt is 3-3-ra kijöttek az Európa-bajnok portugálok ellen, elég jó jel a jövőre nézve.

Pánikindex: 0,5 SOS-edzőváltás/5

Franciaország

A csoportkör első fordulója után a szenvedve, vagy épp csak, de nyerő csapatok már kacagnak a többséghez képest, így vannak ezzel a franciák is. Oké, a vártnál nehezebben indítottak Ausztrália ellen, de innen azért szinte biztos, hogy javulni fognak. Paul Pogba rendben volt, ami jó hír, mert rajta elég sok múlik, az Atlético Madridnál hosszabbító Antoine Griezmann is formában, úgyhogy nyugi van, egészen addig, amíg a csoportkör után nem jön egy nagyon stabilan védekező csapat.

Pánikindex: 1 Hotline Bling-ünneplés/5

Argentína

Mindig mindenki Messitől várja a csodát, Izland ellen neki, de a csapatnak sem ment, semmi ötlet nem volt a játékukban. Papíron elöl kellene erősnek lenniük, de a 26 lövésből 1 gól nem simán balszerencse, hanem már a kétségbeesés számlájára is írható. Nem mindenki védekezik majd olyan precízen, mint Izland, és talán Messi sem hagy ki minden tizenegyest rájönnek, hogy Messi helyett más is odaállhat a büntetők mögé.

Pánikindex: 3,5 kihagyott büntető/5

Belgium

Főnévként (rövidítésként) a CONCACAF az Észak- és Közép-amerikai, Karibi Labdarúgó-szövetségek Konföderációját jelenti, igeként viszont több jelentése van, utalhat a korrupt szövetség bíróinak csalására, vagy simán arra, amikor egy CONCACAF-ból érkező, nem túl erős csapat valahogy elkerüli a sokkal jobb ellenféllel szemben a vereséget. A szünetig csúnya CONCACAF-ozásba futottak bele a belgák, aztán minden visszatért a rendes kerékvágásba. Ha kell, hármat bárkinek rúgnak, a hajrájukra is nagyon oda kell figyelni, de azért az angolok elleni csoportzáróra nem árt odafigyelni, főleg a H csoport leendő alakulása miatt.

Pánikindex: 0 apátsági sör/5

Anglia

Az angolok mindig szenvednek a nagy tornákon, de hát miért pont ne most szakítottak volna ezzel? 20 percig úgy tűnt, így is lesz, aztán visszatért a jó öreg Anglia. Idén viszont Harry Kane meccset eldöntő tényező lehet, és ha állítanak kicsit Jesse Lingard lézerirányzékán is, Panama nagy pofont kaphat a következő fordulóban. Belgium ellen legalábbis nem ártana a plusz lendület, úgyhogy Gareth Southgate talán nem fogja majd vissza őket.

Pánikindex: 2 lenyelt muslica/5

Portugália

Nem győzelemmel kezdték a tornát, úgyhogy félig indokolt a helyük a listán, még akkor is, ha a spanyolokkal kezdtek a csoportban. Azt a vb előtt is tudtuk, hogy szinte minden Cristiano Ronaldón múlik, és hát CR7 eléggé jó hangulatban van, még úgy is, hogy nem sokkal az első meccs előtt kapott 2 év felfüggesztett börtönt adócsalásért, meg vettek ki egy azért számára is érezhető méretű összeget a zsebéből a nagyobb büntetés elkerülése végett. Még hat Ronaldo-mesterhármas, és kereshetik a helyet az Eb-serleg után a vb-trófeának is.

Pánikindex: 0,5 idétlen bronzszobor/5

Uruguay

Ha nehezen is, de győzelemmel kezdtek, a csoport első helyéről pedig nem most kell még dönteni, Szaúd-Arábia ellen pedig megtalálhatják azt a fokozatot, amivel aztán az oroszokon is átgázolnak. Ahhoz képest, hogy Luis Suárezzel és Edinson Cavanival tudnak támadni, elég karcsú volt az Egyiptom elleni produkció, de hát Uruguay is inkább csak amolyan távoli esélyes, szóval most azon aggódni, hogy csak 1-0-ra nyertek, olyan lenne, mint kb. nulla tanulás után nem örülni egy kettesnek az érettségin.

Pánikindex: 2,5 foglenyomat/5

Horvátország

Rúgtak két gólt, majd hazaküldtek egy csatárt (a milanos Kalinicet) – igazi horvátos kezdés ez, kettőt előre, egyet hátra. Jelenleg hozzájuk kell alkalmazkodni a csoportban, de a két keményebb meccsük még csak most jön, ráadásul előbb az argentinok elleni következik. Hiába verték 2-0-ra Nigériát, annyira azért nem voltak meggyőzőek, és hát az sem véletlen, hogy azért egy horvát vb-győzelemmel bankot lehetne robbantani. Mondjuk úgy, hogy egyelőre minden oké, de térjünk vissza a kérdésre Messiék után.

Pánikindex: 2,5 politikai okokból kinevezett szövetségi kapitány/5

+1 Oroszország

A házigazda oroszok a vb előtt éppen hogy a top 10-en kívül voltak a fogadóirodáknál, kedd estére viszont a két győzelemnek és a 8-1-es gólkülönbségnek köszönhetően csúnyán belőtték magukat az esélyesek közé, és a keret már tényleg félelmetes erőt képvisel, mint a vb-kabala Zabivaka farkas. Kicsi csalás náluk, hogy már csak egy meccsük van hátra, de ha Uruguayt is kifilézik, ahogy a szaúdi, egyiptomi kettőst, tényleg foglalkozni kell velük.

Pánikindex: 0 üveg vodka/5

Rovatok