Index Vakbarát Hírportál

Messiék bajban, de mekkorában?

2018. június 21., csütörtök 22:34

Két meccs után egy ponttal áll Argentína a D csoportban, ki ugyan még nem estek a horvátok elleni vereség miatt, de péntek késő délutánra hatalmas bajba kerülhetnek Lionel Messiék. Elsősorban Izlandon múlik a sorsuk: ha a szintén egypontos északi csapat legyőzi Nigériát, Messiék az utolsó fordulóban győzelmi, és gólkényszerben lesznek Nigéria ellen.

Egy izlandi siker esetén ugyanis csak akkor juthatnak tovább, ha több góllal verik a végén Nigériát, mint Izland, de még így sem biztos, hogy Messivel rendezik a nyolcaddöntőt.

A hatpontos horvátokat már nem tudják befogni, ez egyértelmű, tehát az Izland, Nigéria párossal vannak harcban. A legjobb Messiéknek az lenne, ha pénteken 17.00 után döntetlenezne a két csapat, ebben az esetben ugyanis már az is elég nekik a továbbjutáshoz, ha verik Nigériát, és Izland nem győz.

Persze itt felmerül az is, hogy ha döntetlen a pénteki meccs, a horvátok akár le is adhatják a leendő kétpontos Izlandnak a harmadik fordulóban a meccset, mert akkor már biztos csoportgyőztesként lépnek pályára, ebben az esetben Messiék bármennyire nyerik a harmadik meccsüket, nem mehetnek tovább.

Picit egyszerűsíti a helyzetet, ha pénteken Nigéria nyer Izland ellen, mert így Messiék a hárompontos Nigéria ellen játszanának, Izlandnak 1 pontról, már negatív gólkülönbséggel kellene pályára lépnie Horvátország ellen. Innentől sima verseny lenne: lehetőleg minél nagyobb különbséggel, minél több lőtt góllal kellene nyerniük, mert azonos pont mellett a jobb gólkülönbség, majd a több lőtt gól dönt.

Egyelőre viszont ezzel nem kell foglalkozni, elég sok múlik az Izland-Nigérián.

Rovatok