Index Vakbarát Hírportál

Pénzfeldobás, sárga lapok dönthetnek a továbbjutásról

2018. június 25., hétfő 08:59

Németország, Brazília, Argentína és Portugália is kieshet az utolsó fordulóban – vagyis a FIFA-ranglista szerint a világ öt legjobb csapatából négy is elvérezhet már a csoportkörben (a 3. Belgium már biztos továbbjutó). És még Spanyolország is. Eddig 15 csapat esett ki vagy jutott tovább: van olyan csoport, ahol 6 ponttal is lehet bukni, illetve még egy nullapontos csapatnak is van sansza továbbjutni. A lehetséges forgatókönyvek.

A FIFA szabályai jóval bonyolultabbak, mint amiket például a Bajnokok Ligájában vagy épp az Európa-bajnokságon megszokhattunk. Itt nem az egymás elleni mérkőzések számítanak legelső körben, hanem a gólkülönbség és a rúgott gólok száma, de még a sárga és piros lapoknak is komoly szerepük van, ha a továbbjutásról/kiesésről kell dönteni:

  1. szerzett pontok
  2. gólkülönbség
  3. lőtt gólok száma
  4. egymás elleni eredmény
  5. fair play pontszám (–1 pont egy sárga lapért, –3 pont két sárga utáni piros lapért, –4 pont az azonnali pirosért, –5 pont egy sárga lap után szerzett azonnali pirosért)
  6. sorsolás

Matekozni egyébként nem nagyon tudnak a csapatok, ugyanis a csoportmeccsek egy időpontban lesznek. 

A csoport

Az A csoport már majdnem teljesen eldőlt: Oroszország és Uruguay már biztos továbbjutó. A két csapat egymás ellen fog játszani az utolsó fordulóban, a házigazdák pedig a jobb gólkülönbségük miatt csak akkor veszítenék el a csoport első helyét, ha kikapnak, azaz nekik jó az iksz is. 

B csoport

A B csoport már jóval bonyolultabb : Marokkó már biztosan kiesett, a maradék három csapat közül pedig bármelyik továbbjuthat.

Irán helyzete a legegyszerűbb: ha nyer Portugália ellen, biztosan továbbjut (spanyol győzelem esetén másodikként, döntetlennél elsőként). Sőt, ha Spanyolország egy góllal kikap, akkor egy 4-4-es döntetlen is elég a továbbjutáshoz: ekkor Portugália lenne az első 5 ponttal, Irán a második Spanyolország előtt, köszönhetően a több lőtt góljának. Ha pedig Marokkó két vagy több góllal győzi le Spanyolországot, akkor a jobb gólkülönbsége miatt Iránnak egy 0-0-s (vagy bármilyen) döntetlen is elég a továbbjutáshoz, ami szintén Spanyolország vesztét jelentené.

Portugália csak akkor kerülhet bajba, ha kikap, egy bármilyen arányú döntetlennel minimum a második hely meglenne a csoportban. Vereség esetén csak akkor jutna tovább (kizárólag csoportmásodikként), ha Spanyolország is kikap. Ekkor két fontos tényezőn múlik a sorsuk:

Ez utóbbi nem jó Ronaldóéknak, két sárgájuk van a spanyol eggyel szemben, mivel Adrien Silva csereként beállva, a hosszabbítás utolsó perceiben, teljesen fölöslegesen szerzett egy sárga lapot Marokkó ellen. Így jelenleg – hiába mutat mást a táblázat – Spanyolország vezeti a csoportot a fair play miatt: vagyis ugyanolyan vereség esetén csak akkor jutnak tovább a portugálok, ha a spanyolok kettővel több sárgát kapnak az utolsó csoportmeccsen, mint ők.

Ha ugyanannyi büntetőpontjuk lesz, akkor viszont pénzfeldobás dönt a két a csapat között.

Spanyolországra ugyanaz érvényes, mint Portugáliára. Győzelem vagy döntetlen esetén biztos továbbjutó, vereségnél pedig három esetben juthat biztosan tovább: ha Portugália nagyobb gólaránnyal vagy több lapot gyűjtve veszít, vagy ha Portugália nyer (döntetlen esetén az iráni forgatókönyvet kell nézni).

C csoport

A C csoport egyszerű: Franciaország biztosan továbbjutott, Peru pedig biztosan kiesett. Dániának egy franciák elleni döntetlen garantálná a csoport második helyét, egy győzelem pedig az elsőt. Ausztráliának mindenképp vernie kell Perut, illetve szurkolnia Franciaországnak, hogy legalább két góllal verjék meg a dánokat: egy 1-0-s ausztrál siker és egy 1-0-s dán vereség esetén Ausztrália jutna tovább, de egy 1-0-s ausztrál győzelem és egy 2-1-es dán vereségnél már a sárga lapok vagy a fair play döntene (3-2-nél már Dánia örülhetne a több lőtt gól miatt).

D csoport

Horvátország már biztosan továbbjutott, és hacsak nem kap ki Izlandtól legalább két góllal úgy, hogy Nigéria 3-0-ra győz Argentína ellen, akkor még számolgatni sem kell, meglesz az első hely. A másik három csapatnak még élet-halál harc lesz az utolsó kör.

Ha Nigéria legyőzi Argentínát, akkor biztos továbbjutó, vereség esetén pedig biztos kieső. Döntetlennél attól kell félniük, nehogy Izland egy gólnál nagyobb különbséggel verje meg a horvátokat: kétgólos izlandi győzelem esetén Nigériának legalább 2-2-t kell játszania (1-1-nél a fair play dönt). Ha Izland három góllal nyer, akkor Nigériának csak a győzelem maradt. 

Argentínának csak a győzelem jöhet szóba, minden más esetben kiesik. Sőt Messiéknek legalább kettővel jobb gólaránnyal kell nyerniük, mint az izlandiaknak: eggyel jobb gólaránynál a fair play dönt, hasonló arányú győzelemnél pedig Izland jut tovább.

Az egy ponttal álló Izlandnak is csak egy esélye maradt, a győzelem. Ráadásul nekik egy nigériai vereség is nagyon kellene a boldogsághoz, döntetlen esetén ugyanis bármi lehet: dönthet a két ország között a gólkülönbség, a lőtt gólok és a fair play is.

E csoport

Ez az egyik legösszetettebb csoport annak ellenére, hogy Costa Rica már kiesett. Brazília Szerbiával játszik; ha nem kap ki, akkor biztosan továbbjut. Vereség esetén sincs veszve minden, ebben az esetben az kell, hogy Svájc legalább ugyanolyan vagy rosszabb gólaránnyal kapjon ki az eddig pontot sem szerző Costa Ricától. 

Szerbia egy győzelemmel garantáltan továbbjutna, vereséggel pedig biztosan kiesne. Döntetlen esetén Svájcnak legalább két góllal kell kikapnia a biztos szerb továbbjutásért, minden más esetben a gólkülönbség és a lőtt gólok döntenek.

Svájc biztosan továbbjut, ha nem kap ki Costa Ricától, vereség esetén azonban már neccesebb a helyzet. Ha Brazília nyer, minden oké, ha viszont nem, akkor Szerbia kerül jó helyzetbe: 1-0-s svájci vereség után Szerbiának az 1-1-es döntetlen is jó lehet a fair play miatt, nagyobb svájci vereségnél pedig egy bármilyen szerb döntetlen véget vethet a világbajnoki álmoknak.

F csoport

Ez az a csoport, ahol hat ponttal, azaz két győzelemmel is ki lehet esni.

Mexikó helyzete egyszerű: ha nem kapnak ki a svédektől vagy a németek nem nyernek, akkor továbbjutnak. Amennyiben viszont a svédek és a németek is nyernek, akkor már a gólkülönbség és a lőtt gólok fognak dönteni, ez pedig bármelyik csapat vesztét okozhatja – akár Mexikóét is.

Németországnak a saját kezében van a sorsa: ha két vagy több góllal megveri Dél-Koreát, akkor biztosan továbbjut. Döntetlen is elég lehet a sikerhez, bár ahhoz az kell, hogy Svédország vagy ikszeljen, vagy kapjon ki: előbbi esetében Németországnak mindenképp legalább ugyanolyan gólgazdagabb döntetlent kell játszania, hogy legrosszabb esetben is az egymás elleni mérkőzés számítson.  

Svédország helyzete hajszálpontosan ugyanolyan, mint a németeké: ha legalább két góllal megverik Mexikót, akkor mindenképp továbbjutnak (a németek győzelmétől függően elsőként vagy másodikként). Döntetlen esetén vagy német vereség kell, vagy német döntetlen, de utóbbi esetében a svédeknek több gólt kell lőniük a németeknél. Illetve Svédországnak a vereség is belefér akkor, ha a koreaiak olyan arányban verik a németeket, hogy azonos legyen a svédek gólkülönbsége a németekkel: például 1-0-s koreai győzelem és 1-0-s svéd vereség esetén a fair play döntene, vélhetően Svédország javára.

Ráadásul még Dél-Koreának is van esélye továbbjutni. Ehhez az kell, hogy Mexikó verje meg Svédországot, az ázsiaiak pedig legalább két góllal verjék meg a németeket (egy gól esetén a lőtt gólok, a gólkülönbség és a fair play döntene a három csapat között).

G csoport

Tunézia és Panama biztosan kiesett, Belgium és Anglia pedig már garantáltan továbbjutott. Mindkét csapat azonos gólkülönbséggel és lőtt góllal áll, így ha döntetlen születik, akkor a lapok fognak dönteni, azonosság esetén pedig a pénzfeldobás. 

H csoport

A H csoportban már biztosan kiesett az eredetileg favoritnak hitt Lengyelország, míg a maradék három csapat közül még bárki továbbjuthat.

Ha Japán nem kap ki, akkor mindenképp továbbjut a csoportból. Vereség esetén csak akkor, ha

Szenegál ugyanolyan helyzetben van, mint Japán: győzelem vagy döntetlen esetén garantáltan továbbjut, vereség esetén pedig csak akkor, ha Lengyelország több góllal veri Japánt, mint amennyivel az afrikaiak kikapnak (ebben az esetben Japán esne ki és Szenegál jutna tovább).

Kolumbia biztosan továbbjut, ha győz és garantáltan kiesik, ha veszít. Döntetlennél pedig csak akkor jut tovább, ha Lengyelország megveri Japánt.

Rovatok