Index Vakbarát Hírportál

A FIFA olyan, mint a maffia, az alvilág már a sportban van

2018. június 26., kedd 11:58

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség korábbi igazgatója, David Howman a maffiához hasonlította a FIFA-t, és szerinte egyre növekszik az alvilág befolyása a sportra.

Howman az oslói antidopping konferencián hozta fel, hogy 12-15 olyan korrupciós és vesztegetési ügyben nyomoznak, amely a FIFA korábbi vezetésével hozható kapcsolatba, és azt is megemlítette, hogy az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériuma is úgy írta le a szervezet, hogy zsarolás és korrupció van jelen benne. Az Egyesült Államokban folyó nyomozás 42 tisztviselőt talált gyanúsnak, akik szponzori- és marketingszerződésekkel kereskedtek.

„A bűnözői alvilág egyre jobban kapcsolódik a sporthoz, és amilyen gyorsan csak lehet, fel kell ébrednünk. Az elmúlt években a világ sportjának 25 százaléka valamilyen módon kapcsolódott az alvilághoz." – mondta Howman, aki a FIFA-t a maffiához hasonlította.

„Most nem akarok kritizálni egyetlen egyéni sportot sem, de éppen most megy a futballvilágbajnokság, és a FIFA magát futballcsaládként határozza meg magát. Elég idős vagyok ahhoz, hogy emlékezzek rá, mit is jelentett az 1960-as és 1970-es években a család kifejezés, sehogyan sem kapcsolódott a sporthoz. Azt hiszem, át kell gondolnunk, miért nevezik magukat családnak."

A Lance Armstrongot is megbuktató Travis Tygart szégyennek nevezte, hogy a korábbi doppingbotrányai ellenére Oroszország megrendezhette a futball-vb-t. Más sportágakban töröltek orosz versenyeket a versenyzők tiltakozása miatt.

(via Insidethehames)

Rovatok