Index Vakbarát Hírportál

Németország kiesett a vb-ről

2018. június 27., szerda 18:01

Dél-Korea 2-0-ra verte a világbajnokot, mindkét gól a 90. perc után esett. A németek kiestek, az F csoportból Svédország és Mexikó ment tovább, a svédek a csoportelsők. Németország csoportutolsóként búcsúzik, korábban világbajnokságon 1938 óta mindig túlélte a csoportkört.

Németország továbbjutó helyzetben kezdte utolsó csoportmeccsét Korea ellen, akinek győznie kellett, hogy legyen sansza továbbjutni. Nehézkesnek tűnt, ugyanis 0 ponttal indították a meccset, miközben a németeknek és a svédeknek 3-3 volt, Mexikónak meg már 6 az F csoportban.

A németek is csak szalmaszálon függtek, egy svéd győzelem Mexikó ellen, és ha ők nem nyernek, csomagolhatnak. Amellett tehát, hogy nyerniük kellett Neueréknek, a másik meccsre is kellett figyelni.

Korea ráadásul nem adta fel.

Joachim Löw kapitány újra felforgatta a kezdőjét. Boatenggel nem számolhatott, mert a svédek ellen kiállították, eltiltott volt. A helyére legalább visszatérhetett sérülésből Hummels, a másik középső védőt, Rüdigert kivette az edző, bekerült Süle.

A középpályára visszatért Özil és Khedira, bejött Goretzka, ment a padra Draxler, Müller és az orrtörött Rudy. Elöl maradt Werner és Reus, illetve a szélsőhátvédek sem változtak, Hector bal, Kimmich jobb.

Korea ennyit képtelen pakolgatni, ők továbbra is leginkább a tottenhames Szonban bíztak, illetve az állhatatosságukban.

A szünetig nem is okoztak csalódást, abszolút meccsben voltak a németekkel, még azt sem lehet mondani, hogy jobb lett volna a világbajnok. Sőt, a legveszélyesebb helyzet Neuer kapuja előtt alakult ki, a kapusról kipattant egy könnyű szabadrúgás, és csak nagy nehezen tudta elütni az érkező Szon elől.

A szünet után máris erősebben jött ki Németország, Goretzka a 47.-ben Kimmichtől kapott tökéletesen felívelt labdát, jól fejelt is, de Csoo kapus simán kitolta.

rad

Ekkor viszont rossz híreket kaptak a másik meccsről, mind a németek, mind Korea: a svédek megszerezték a vezetést Mexikó ellen, azaz a koreaiak győzelemmel is kiesővé váltak, Neueréknek pedig győzniük kellett,

szükségük volt egy gólra.

Werner rajta is volt az ügyön, de az 51.-ben kapáslövése fél méterrel a jobb felső mellé szállt.

Túl voltunk már az egy órán, amikor Kroos lövőhelyzetbe került, Özil tette le neki, de az ígéretes lövésbe beleléptek.

És bármennyire is reménytelen helyzetben volt Korea, még mindig nem adta fel: a németeknek mázlijuk volt, hogy egy ütközést koreai műesésnek minősített a bíró a 16-oson belül, és sárgát adott, aztán hogy Seon-Min Moon visszacselt csinált, majd nem passzolt nagy helyzetben.

Ekkor a svédek már 2-0-ra verték Mexikót, vagyis a németeknek ugyanúgy egy gól és győzelemre volt szükségük, csakhogy már abban is bízniuk kellett, hogy Mexikó nem szépít: ha így történt volna, Krooséknak kétgólos győzelemre lett volna csak elég.

Túljutottunk a 76. percen is, de gól és nagyobb német helyzet nélkül. De csak egyetlen gól, ennyi kellett Németországnak. Ezzel szemben Szon lőtt mellé alig a 78.-ban, és még szögletet is rúghattak a koreaiak.

Reus-lövés a 83.-ban, de messziről, ez is elég kilátástalanul ment mellé. Korea annak ellenére, hogy abszolút a padlón volt, minden esély nélkül, nem csüggedt, védekezett, ha tudott, kontrázott.

Természetesen a németek voltak veszélyesek, Brandt lövését blokkolták, Kroos méterekkel lőtt fölé.

A 87.-ben jött az addigi legnagyobb helyzet, Hummels fejelhetett hat méterről, tök üresen, de ahelyett, hogy lazán megcsúsztatta volna a labdát a hosszúba, belestukkolt, vállal találta el. Vagy három méterrel mellészállt.

Kroos lőtt távolról egy perc múlva, Csoo biztosan védett.

6 perc hosszabbítást kaptak a németek, amiből egy koreai ápolás miatt egy elment, majd koreai szöglet jött, aminél Kroos passzából Korea megszerezte a vezetést. Megvideózták a gólt, de egyértelműen Kroostól jött a gólpassz, a bíró megadta.

De még egyet kaptak, Neuer feljött, leszerelték a koreai tizenhatosnál, ment a passz előre az üres kapura, Szon befutotta és berúgta, 2-0.

A bíró a 100. percben lefújta a meccset, a csoportból a svédek és a mexikóiak mentek tovább, Korea lett a harmadik, Németország csoportutolsóként esett ki. A németek 1938 óta mindig túljutottak a csoportjukon a vébéken, sőt, legrosszabb esetben is a 8 között estek ki. Mostanáig.

rad

Borítókép: Hannibal Hanschke / Reuters.

Rovatok