Index Vakbarát Hírportál

Megmagyarázhatatlan, miért voltam ilyen gyenge

2018. június 29., péntek 13:07

A 2014-ben győztes, a 2017-ben a Konföderációs Kupán megfiatalított csapattal aranyérmes, most viszont megsemmisülő kapitánynak, Joachim Löwnek a hétvégén kell döntenie, akarja-e folytatni a munkát.

Mivel hosszabbítottak vele a Dél-Korea elleni tragikus meccs (0-2) előtt, arról kell határoznia, érzi-e magában 58 évesen az erőt, hogy kitöltse a szerződését.

Eközben egyre több részlet derül ki, mi történt a címvédő válogatottal.

Manuel Neuer például megerősítette, hogy néhányan nem akarták úgy ezt a sikert, ahogy alapvetően elvárható lett volna. És hát szerinte összességében szánalmas teljesítményt nyújtottak. Nem volt mindenkinek ugyanazon a szinten a felkészültsége és az elszántsága.

Az első vereség bűnbakjának gondolt Sami Khedira hosszú interjút adott a Bildnek, amelyikben visszautasította a vádat, amit egyre többen hangoztatnak, a nagyképűséget. Ő nem érzett senkin arroganciát.

Az erőnlétük is rendben volt, azért tűnhettek lassúnak, mert a fontos helyzetekben nem találták meg a jó megoldásokat, és ezért lettek tanácstalanok.

Élete szezonját futotta 31 évesen a Juventusban, tele volt sikerélménnyel, nyolc gólt lőtt, és négy héttel a rajt előtt abszolút úgy érezte, hogy jobb formában nem is lehetne, ezért neki különösen nehéz feldolgoznia, ami a vb-n történt.

"Megmagyarázhatatlan, hogy lehettem ennyire gyenge. Azon a két meccsen, amin pályán voltam, a teljesítményem felfoghatatlan volt. Egész pályafutásom alatt nem játszottam így egymás után. Már sokszor feltettem a kérdést magamnak, vajon miért alakult ez így? Mert előzetesen minden tökéletes volt köröttem. Rászolgáltam arra, hogy keményen kritizáljanak, ahogy a csapattársaimat is. Senki nem érte el a legmagasabb szintet, de én nem akarok senkit bántani, amikor először önmagammal kell szembenéznem" - mondta.

Hozzátette, mérhetetlen fájdalmat érez még most is, éjszakánként többször felriad, és arra gondol, hogy nem történhetett meg a kiesésük. Azt tervezte, hogy két múlva érkezik vissza Németországba.

Úgy érzi, nem égett ki, tud még segíteni a válogatottnak, de először is meg kell találnia a válaszokat a kérdéseire, és beszélni fog mindenképp Löwvel is, hiszen együtt töltöttek sok évet a csapatnál.

"Alábecsültük az Erdogan-ügyet, igen. Nem vagyok válságmenedzser, nem tudom, milyen megoldást kellett volna választani ennek kezelésére. De nem akarom teljes egészében erre fogni a kiesésünket. Ahogy olcsó kifogás lenne, ha a hotelről beszélnénk, mert tudjuk, hol nőttünk fel, nem a pompában."

Négy éve saját bázist építettek Brazíliában, most azonban beköltöztek a Moszkva melletti szállodába, ami nem volt igazán fényűző, és a szovjet időket idézte. Alig várták, hogy Vatutyinkiből menjenek Szocsiba, ami lényegesen ingergazdagabb környezet volt.

Khedira egyébként reménykedik abban, hogy Löw marad, és ebben partnerei lesznek a szövetségnél is.

Rovatok