Index Vakbarát Hírportál

Modric és Rakitic varázsolhatja tovább a horvátokat

2018. július 1., vasárnap 18:02

Horvátország története során először zárta a világbajnokságon a csoportkört három győzelemmel. Ráadásul tette ezt úgy, hogy Nigéria legyőzése után fantasztikus játékkal nullázta le az argentinokat, majd gyakorlatilag a teljes cseresorral verte meg Izlandot is. Ezzel pedig már nem is annyira titkolta a vb egyik esélyesévé léptek elő.

Eltökéltségüket jól jellemzi az a nyilatkozat is, amelyet Dejan Lovren tett, aki annyit mondott, hogy eddig az 1998-as csapat rekordjáról beszélt mindenki Horvátországban. Az a cél, hogy ne Bilicékre, hanem ő rájuk emlékezzen mindenki otthon. Ezzel már azért sokan így vannak, hiszen túlzás nélkül állítható, hogy kevés csapatnak van olyan csatársora, mint a horvátoknak középen Ivan Rakitic és Luka Modric. A csatársorban pedig Ivan Perisic, vagy éppen Mario Mandzukic, akik együtt eddig csak egy gólt szereztek, de bármikor képesek meccset eldönteni.

A dánok ezzel szemben nem túl meggyőző játékkal jutottak el eddig. A Peru elleni 1-0 után egy döntetlen jött Ausztráliával, majd egy olyan 0-0 a franciákkal, amely mindkét csapatnak tökéletes volt, így futballozni sem akartak már annyira. Ennek ellenére Age Hareide, a dánok kapitánya úgy véli, verhető Horvátország, mit ahogy fogalmazott nem annyira jók ellentámadásokban, mint a franciák, ezért verhetőek is.

A horvátoknak elsősorban a 16-oson belül kell vigyázniuk a dánokkal, akik történetük eddigi 29 világbajnoki góljuk mindegyikét a büntetőterületen belülről szerezték. A dánok ötödik világbajnokságukon negyedszer jutottak tovább a csoportkörből, de a negyeddöntőbe csak egyszer, 1998-ban tudták beverekedni magukat. A dánok talán legjobb játékosa, Christian Eriksen, a Tottenham légiósa, aki már egy fantasztikus gólt rúgott a vb-n, és az ő játéka gyakorlatilag a dán válogatott támadójátékának az alapja is.

A két válogatott eddig ötször találkozott egymással, mindketten kétszer nyertek, egyszer pedig döntetlenre végeztek. A nyolcaddöntő győztese majd spanyol-orosz meccs győztesével folytatja az elődöntőbe jutásért.

Rovatok