Index Vakbarát Hírportál

Anglia átlépte az árnyékát a büntetőknél, de van egy rossz hír

2018. július 4., szerda 11:59

Mielőtt az angolok nagyon belefeledkeznének a győzelmi mámorba, már találtak is egy statisztikát a Redditen, ami alapján semmi ok az örömre.

Nincs még egy olyan csapat a világon, ami annyira gyatrán szerepelne a büntetőpárbajokban, mint Anglia. A tegnapi, Kolumbia elleni történelmi siker előtt összesen háromszor kényszerültek tizenegyesrúgásokra a világbajnokságokon, egyszer sem nyertek. Sőt: az Európa-bajnokságokon is 1-3-as a győzelmi mutatójuk.

Az angol borzalom

Anglia először 1990-ben vett részt büntetőpárbajon. A csoportot egy győzelemmel és két döntetlennel sikerült megnyerniük, a rájátszásra viszont bele lelendültek: Belgiumot és Kamerunt is legyőzték, majd döntetlent játszottak a németekkel az elődöntőben. Németországnak ez volt a harmadik büntetőpárbaja ekkora, a 100 százalékos mérlegükön pedig az angolok ellen sem rontottak (a németek az egyetlenek, akik a mai napig hibátlanok: 4/4).  

A következő büntetőpárbajra nyolc évet kellett várni. Anglia Románia mögött csak másodikként jutott tovább a csoportból, így rögtön megkapta Argentínát. Sikerült 2-2-re hozni a mérkőzést 120 perc alatt, ismét jöhettek a tizenegyesek.

A változatosság kedvéért megint nyolc évet kellett várni az újabb párbajra. Anglia 7 ponttal csoportelső lett, a kieséses szakasz első meccsén pedig simán legyőzte Ecuadort.

Aztán jött az emlékezetes Portugália-Anglia, ahol Cristiano Ronaldo kiállíttatta Wayne Rooney-t, a 0-0-ás mérkőzés végén pedig jöhettek a büntetők. Az angol csapatban ekkor olyan zseniális rúgótechnikával megáldott játékosok voltak, mint Steven Gerrard vagy Frank Lampard, és természetesen mind a ketten kihagyták a maguk büntetőjén. Ráadásul a Liverpool-legenda Jamie Carragher is kihagyta, így Anglia ismét büntetőkkel esett ki.

Európában sem ment jobban

Az angol idegek nem csak a világbajnokságokon mondták fel a szolgálatot, már az Európa-bajnokságokon sem sikerült rendesen lőni a büntetőket. A rossz sorozat 1996-ban kezdődött: Anglia csoportgyőztesként jutott tovább, a kiesés szakasz első körében pedig

büntetők után Győzni tudott a spanyolok ellen 4-2-re.

Gareth Southgate, a csapat jelenlegi szövetségi kapitánya ekkor már a keret tagja volt, és azt gondolta, ha egyszer összejött, miért ne sikerült volna ismét. A következő körben ugyanis megint büntetőpárbajra kényszerült a csapat, ráadásul a németek ellen.

Az első öt rúgás bement, hibátlanok voltak a csapatok. Ekkor jött Southgate, hogy ő már bizony lőni akar, érzi magában az erőt. Ahogy ilyenkor lenni szokott, a hősködésből pofára esés lett: az angol kihagyta, a német belőtte.

Ezek után már az Eb-n sem ment Angliának: 2004-ben és 2012-ben (itt is megvan a 8 éves ciklus) is büntetők után estek ki. Nyolc tizenegyespárbajból tehát csak kettőt nyertek meg nagy tornán, egyetlen nemzet sem veszített többet náluk. 

De mivel keserítik el őket?

Mióta 32 csapatos a vb – vagyis 1998 óta – összesen 14 alkalommal volt büntetőpárbaj a kieséses szakaszban. A 14 győztes csapatból pedig mindössze kettő tudott győzni a következő körben: 1998-ban Franciaország és 2014-ben Brazília. Vagyis a továbbjutó csapatok 85,7 százalékos valószínűséggel kiestek a győzelmük után.

Azonban Franciaország és brazília is házigazdaként győzött

Ezek alapján a tizenegyesekkel továbbjutó Oroszország bizakodhat, míg az angolok inkább retteghetnek. A világbajnokság sokkal gyengébbik ágáról tehát a hazaiak vagy Svédország jutna a döntőbe a statok szerint.

A büntetőpárbaj túlélőjének kiesése egyébként nem meglepő, hisz az extra 30 perc játék és a tizenegyesekkel járó stressz rengeteget kivesz a játékosokból, fizikálisan és mentálisan egyaránt.

(Borítókép: Simon Dawson / REUTERS)

Rovatok