Index Vakbarát Hírportál

Pogba nagy szerencséje: nem akarták ezt észrevenni

2018. július 6., péntek 23:44

Nem volt olyan brutális a mérkőzés az Uruguay-Franciaország (0-2) – csak négy sárga lap volt –, ahogy a korábbiak alapján várni lehetett, bár akkor sem mondhatott volna senki semmit, ha a bíró kiállít egy-két játékost. A második félidőben így is volt egy kisebb tömegjelenet, amit egy teljesen értelmetlen és fölösleges szabálytalanság-színészkedés kombináció váltott ki.

A második félidő 65. percében, 2-0-ás francia előnynél támadhattak Griezmannék: Mbappé passzolt egyet sasszézva, majd indult tovább. Ekkor jött Rodríguez, aki egyértelműen kitartotta a kezét, a francia pedig beleszaladt:

Az uruguayi megmozdulása egyértelműen szabálytalan és aljas volt: nem maga az ütés/kontaktus nagysága, hanem a szándék miatt. Sima sárga lap. Azonban egy ideális világban, a majdnem biztos továbbjutás tudatában Mbappénak egyszerűen nem kellett volna ezzel foglalkoznia: továbbrohan és kész. 

Persze lehet azt mondani, hogy ha nem vágja magát földhöz, akkor nem is foglalkoznak vele. Pont az ilyen alattomos megmozdulásokra lenne ott a videóbíró. A videószobában ülők egyikének az ilyen eseteket kellene monitoroznia, előbb-utóbb pedig tudatosulna a játékosokban, hogy ezt nem szabad, mert visszanézik és büntetik. 

Mbappé ezzel szemben olyan teátrálisan kezdett el színészkedni, hogy bár kiharcolt egy sárgát a kieső Rodrígueznek, ő maga is kapott egyet teljesen jogosan. Ha véletlenül lett volna neki egy korábban, akkor most az ostobasága miatt kisárgázta volna magát az elődöntőből. Ráadásul összehozott egy kisebb balhét, amin csak és kizárólag a továbbjutó franciák veszíthettek.

Pogba például annyira belelendült a színészkedés miatt kialakult kollektív hőzöngésbe, hogy megrántotta Nandez tarkóját. Ez alsó hangon sárga. 

Neki pedig már volt egy korábbról: ha az argentin bíró ad neki még egyet, akkor ki kellett volna hagynia az elődöntőt. 

Ez persze elsősorban Pogba figyelmetlensége, rajta kívül ugyanis mindenki tisztában volt a helyzettel, saját csapattársai taszigálták az oldalvonalon túlra, nehogy szemet szúrjon a bírónak. De ha Mbappé nem ül fel a provokációnak és nem kezd értelmetlen és fölösleges színészkedésbe, akkor most nem csak a szerencsén múlna, hogy a franciák egyik legjobbja pályára léphet a következő körben.

Az elődöntőben már törlik a lapokat, vagyis csak ha pirosat kap valaki az elődöntőben, akkor kell kihagynia a finálét.

Rovatok