Index Vakbarát Hírportál

De Bruyne 30-as sprintjei emelték elődöntőbe Belgiumot

2018. július 9., hétfő 10:37

Kevin de Bruyne, a belgák irányítója a Japán elleni továbbjutásból még csak konkrét gólpasszal sem vette ki a részét, nemhogy góllal, viszont a 3-2-t jelentő találat aligha születik meg, ha a legfontosabb helyzetben rossz megoldást választ.

Azt érzékelhette periférikusan Courtois kigurítása után, hogy ketten mennek a bal oldalán, mégsem azt az oldalt választotta, hanem a jobb oldalon egyedül előretörő Meunier-t.

A végeredményt ismerjük: Lukaku átlépi, Chadli pedig a kapuba vágja a labdát.

De Bruyne futását lemérték, harminc feletti sprintet vágott ki a 94. percben. Mindenáron akart még egy támadást szervezni.

Jött a brazilok elleni meccs már a nyolc között, amikor érdemes megnézni a helyezkedését a második gól előtt, amit ő lő. Neymar rúg ugyanis szögletet, a labdától kilenc méterre veszi fel a pozícióját.

Nézzék csak, ő ugrik fel ott, amikor a brazil ível.

Aztán megindul a szélen, ahogy a kézilabdában a szélsők szoktak. Pontosan tudta, egy darabig nem lesz rá szükség, de érezte: mennie kell, mert a támadás végén ő is szóba kerülhet. Lukaku meg is találja, a City klasszisa pedig a kapuba bombáz.

Ennél az akciónál is mértek 30 feletti sebességet a futásánál.

De Bruyne képességeit eddig is ismertük. Nem lehet véletlen, hogy ezt most hozza elő magából.

Ilyen kontrát számtalanszor kell gyakorolni. Az lehet a különbség a magyar képzés és a belga között, hogy három-négy sikeres végrehajtás után azt mondja az edző, rendben, ezt már tudjátok. Rosszabb esetben egy játékos szól, ezt már megtanultuk, nem kell ezt már többször gyakorolni.

Kint százszor végrehajtják, lemérik, hogyan jutottak el az egyik kaputól a másikig, és unalomig gyakoroltatják. Mérik a passzok sebességét is. Mert érzik, ha már százszor eljutottak a gólig, az sem garancia arra, hogy a meccsen is össze fog jönni, mert egészen más a stresszhelyzet edzésen és tétmeccsen. Fontos helyzetben ezek az automatizmusok kell, hogy bevillanjanak.

De Bruyne teljesítménye azért zseniális, mert úgy hoz tökéletes döntéseket, hogy nem nyugalmi helyzetben van. Nagy pulzásszámnál helyes döntést hozni, ebben rejlik a futball zsenialitása, ez nem megy mindenkinek.

A 27 éves belga már tudja, mit kell tenni a csapatért, és mit kell tennie önmaga felemelkedéséért, mert ne feledjük, pontosan tagozódott a csapatszerkezetbe a védekezésnél, amikor éppen azt kívánta meg tőle a sikeresség.

Belgium eddig egyedüliként a mezőnyben mind az öt vb-meccsét megnyerte, így vágnak neki a keddi, franciák elleni elődöntőnek.

Rovatok