Index Vakbarát Hírportál

A bajnok talán legjobbja, de még a kupát se merte elkérni egy fotóra

2018. július 16., hétfő 15:17 | aznap frissítve

Nagy szerencsénkre meg sem kell próbálnunk a lehetetlent, pár mondatba sűrítve elmesélni, hogy miért N'golo Kante a világ legkülönlegesebb játékosa, korábban már megírtuk viszonylag részletesen. A középpályás azóta folytatta megszokott fejlődését, az elmúlt szezonban az év játékosa lett a Chelsea-ben, idén pedig már a francia válogatott kezdőcsapatából is kirobbanthatatlan volt. És ahogy az összes korábbi csapatában, itt is kedvenc lett belőle.

A döntő után például a világbajnok csapat java – és az egész terem – adta elő neki Joe Dassin "Les Champs-Élysées" című klasszikusának az ő nevére átírt változatát, amiben arról énekelnek, hogy Kante mindenkit megeszik reggelire, még Messit is.

A meccseken rendkívüli intenzitással labdára vadászó középpályás a gyepen kívül olyan hihetetlenül szerény és csendes, hogy az egykori és a jelenlegi csapattársai, illetve edzői szerint egyszerűen nem lehet őt nem szeretni. Hogy a legendás szerénység milyen hihetetlen mértéket ölt, azt egy vasárnap esti jelenet tökéletesen megmutatta.

Nem tudjuk, volt-e már a vb történetében olyan futballista, aki stabil kezdőként végigjátszotta a tornát, mindenki szerint ott volt a legjobbak között, majd a világbajnoki cím megnyerése utáni ünneplés közben túl szerény volt elkérni a vb-trófeát egy fotóra. Most már van.

Kantével ugyanis pontosan ez történt. Cseréjének, a döntőben épp az ő helyére beálló N'zonzinak kellett akcióba lendülnie, és az egyik peremembertől (Thauvin) elkérni a kupát, hogy átadja társának, és az végre lefényképezkedhessen vele.

Persze erre megint csak azt lehet mondani, hogy Kante azért különleges, mert semmit nem változtatott rajta a siker. Olyan szerény maradt, mint kisgyerekként volt, és ebben kivételesen semmi költői túlzás nincsen.

Ezen a régi fotón az ünneplő csoport a torna legjobb játékosának járó trófeát tartja magasba. Kante egy kicsit balra látható tőlük, onnan figyeli túlméretes mezében a díjat, amit természetesen ő nyert.

A világbajnoki döntő valószínűleg Kante legátlagosabb meccse volt a tornán, a második félidő elején le is cserélték. A francia lapok szerint betegen, gastroentritisszel (gyomor-bélhurut) játszott.

Borítókép: Franck Fife / AFP.

Rovatok