Index Vakbarát Hírportál

A braziloknál a vb-arany alatt minden csalódás

2018. június 5., kedd 15:48

Nem lesz könnyű helyzetben Brazília az oroszországi világbajnokságon, igaz, nehéz olyan vb-t elképzelni, amin a mindig favoritnak tartott brazilok könnyű helyzetben lennének. Szerencséjükre Neymar szinte biztosan 100 százalékosan felépül a tavaszi lábközépcsont-töréséből, bár még május legvégén is arról beszélt a csapat legfontosabb játékosa, hogy nem érezte magát tökéletesen egészségesnek.

A selejtező egyébként elég felemásra sikerült a braziloknak, amíg Dunga volt a szövetségi kapitány, lényegében szenvedtek, Tite érkezésekor csak a hatodikak voltak a dél-amerikai selejtezőcsoportban, és valós veszély volt, hogy nem jutnak ki.

Titével viszont kilőttek 2016 szeptembere után, olyannyira, hogy a házigazdák után Brazília lett a második biztos vb-résztvevő.

Vezetésével tizenhárom győzelemnél, három döntetlennél és egy vereségnél jártak a vb-felkészülési meccsek előtt, egyedül Argentína verte őket egy barátságoson.

Neymar valószínűleg még 80 százalékos, vagy annál rosszabb állapotban is biztos kezdő lesz a csapatban, de mögötte sem sokat gyengülnek a sorok: elöl Neymar mellett Philippe Coutinho, Gabriel Jesús és Willian világklasszis egységet alkot, ahogy a betonkemény hátsó tengely is Casemiróval, Fernandinhóval, Marquinhosszal és Mirandával – Marcelót is említeni kell, és bár Dani Alves elvesztése érzékeny veszteség, Danilo megfelelően pótolni tudja majd. Ráadásul a kapuban sem lehetnek gondban, akár Alisson, akár Ederson áll majd be.

Vagyis van egy kerek egész csapat, szinte hiányposzt nélkül.

Ebben mutatkozik meg egyébként ismét Tite eredményessége: ugyan a brazilok legfontosabb embere továbbra is Neymar, a PSG-csatár sokkal több szabadságot kapott, miután Tite rendes csapatot rakott össze köré. Szó sincs már arról, hogy Neymar játékán áll vagy bukik a válogatott, mint négy éve.

Tite másik nagy húzása az, ahogy megoldotta a csapatkapitányi kérdést: sokan kritizálták Neymart, hogy nem volt megfelelő a szerepre, Tite viszont ahelyett, hogy elvette volna az ország legnagyobb sztárjától a kapitányi szalagot, inkább nekiállt forgatni azt, és mióta ő a szövetségi kapitány, minden meccsre más kapta meg.

Neymart egyébként plusz tűz is hajtja majd, mert ha világbajnok lenne Brazíliával, talán odakerülhetne Lionel Messi és Cristiano Ronaldo mellé.

Azért a brazilok sem tökéletesek, pont a két, meglehetősen támadó felfogású szélső védőjük miatt hátul sebezhetőek.

A csoportjuk teljesen közepes lett, papíron nem szabad, hogy a svájci, szerb, Costa Rica-i hármas bármelyike gondot okozzon nekik, de ha innen nem jutnak tovább (az első helyen), csak magukat okolhatják majd.

Borítókép: Marcelo és Neymar az Egyesült Államok elleni meccsen 2015-ben. Fotó: Billie Weiss / Getty Images Hungary.

Rovatok