Index Vakbarát Hírportál

Spanyolok: vigyázz, újra harap!

2018. június 5., kedd 15:47

Update: A spanyolok a vb-kezdet előtt egy nappal kirúgták a Real Madridhoz – a szövetség szempontjából – titokban aláíró szövetségi kapitány Julen Lopeteguit, aki így veretlenül távozott a csapat éléről. Helyét a segédje, Fernando Hierro vette át, vagyis a vb-t részben átalakulással is kezdi Spanyolország.

Döbbenetesen jól sikerült a 2018-as vb selejtezőjük a spanyoloknak, főleg azok után, amennyire leszerepeltek a legutóbbi két nagy világeseményen, a négy évvel ezelőtti vb-n, illetve a franciaországi Eb-n. Az új szövetségi kapitány, Julen Lopetegui érkezése alaposan felrázta a keretet, jót tett nekik a fiatalítás is, de azt azért nem sokan várták volna, hogy veretlenül, összesen két pontot veszítve és csak három kapott góllal jussanak tovább a selejtezős csoportjukból, amiben a végül a vb-ről lemaradó Olaszország is ott volt.

A selejtezőben lőtt 36 gól alapján úgy tűnik, minden rendben a csapatnál, elöl viszont lehetnek gondok, mert nincs egy kifejezetten gólerős csatáruk,

Álvaro Moratát pedig el sem viszik magukkal Oroszországba.

Persze nem nagyon kell őket félteni, a kapuban, a védősorban, a középpályán és a széleken is két világklasszis sort tudnának kiállítani, tényleg annyi jó játékosuk volt, hogy a 23 fős keretszűkítés is már óriási gondokat okozhatott Lopeteguinek és a stábjának. Papíron tehát nem szabad, hogy egy viszonylag gyengébb poszt miatt bajban legyenek, de a formán kívül levő Diego Costa, illetve a nemzetközi szinten nem sokat mutató Iago Aspas, Rodrigo kettős jelenléte nem annyira megnyugtató. Sőt, az is lehet, hogy spanyol módra igazi csatár nélkül, hamis 9-essel állnak fel, ezt a szerepet a Real Madrid-játékos Marco Asensio töltheti be.

Egy pillanatra azért nézzük meg azt is, milyen neveket hagyott otthon Spanyolország a vb-ről, akik önmagukban elég erős kezdőcsapatnak tűnnek arra, hogy kijussanak egy világbajnokságra:

Sergio Asenjo – Sergi Roberto, Marc Bartra, Javi Martínez, Marcos Alonso – José Callejón, Juan Mata, Cesc Fábregas, Asier Illarramendi, Luis Alberto – Álvaro Morata.

Ennyit a kesergésről, nézzük inkább azt, hogy miért a spanyolok a vb egyik legnagyobb esélyesei.

David De Gea helye megkérdőjelezhetetlen a kapuban, a védelemnél is csak a cseréknél találunk maximum olyan embert, akire nem bízna rá nyugodt szívvel egy vb-t bárki, a középpálya pedig talán a legerősebb a világon. A védelem nem is lehetne rutinosabb kezekben, szinte biztos, hogy Real-Barcelona felezéssel mennek majd a Jordi Alba, Ramos, Piqué, Dani Carvajal felállással. A klubszintű ellentétet eddig is remekül félre tudták tenni a válogatottban – főleg Ramos és Piqué, ez most sem lesz gond.

A középpályán márciusban még azt is elbírták, hogy a sérült Sergio Busquets hiányában klasszikus labdatartó középpályás nélkül játszottak – a németek ellen 1-1 lett a kísérletezés vége, Argentínát viszont 6-1-re KO-zták akkor. Ettől függetlenül Busquets most is főszereplő lesz, ahogy a már 34 éves exklubtársa, Andrés Iniesta is.

A középpálya a játékuk alapja, rengeteg rövid, direkt passz, úgy tartják a labdát, hogy folyamatosan járatják. A rendszer viszont nem a 2008-12-es aranykorszak másolása, Lopetegui remekül látta meg, mit kell abból átmenteni, és mit kell megújítani: például a letámadásra sokkal nagyobb figyelmet fordít, hogy a lehető legkorábban visszaszerezzék a labdát, miután elvesztették.

Négy és két éve a legnagyobb probléma talán az volt, hogy már nem volt annyira éhes, motivált a keret, ezért is jött jól a vérfrissítés, a mostani világbajnokság viszont elég sok játékosnak (Sergio Ramos, Gerard Piqué, Iniesta, David Silva) lehet az utolsó vb-je, ahol még egyszer megmutatnák, miért is rettegett tőlük a világ 2008 és 12 között.

Portugáliával már a csoportkörre kaptak egy kemény ellenfelet, és utána, továbbjutás esetén az egyenes kieséses szakaszban sem lesz könnyű útjuk, de ez egy világbajnokság, a könnyű út nagyjából nem is létezik. Ha a portugálok ellen jól kezdenek – rögtön ez az első meccsük ugye a vb-n –, egyből jelezhetik is mindenkinek, hogy mennyire komolyan kell velük számolni.

Borítókép: Sergio Ramos és Diego Costa. Fotó: Robert Atanasovski / AFP.

Rovatok