Index Vakbarát Hírportál

Sport

Futball-vb 2018 Futball-vb 2018

Helyszínek

Jekatyerinburg
Jekatyerinburg Aréna

A vb előtt legtöbbet mutogatott pálya a stadionon kívülre került lelátói miatt. Ezekre azért volt szükség, hogy meglegyen a minimális befogadóképesség, pedig a legérdekesebb megoldása az 1957-es régi stadionból átmentett neoklasszicista oszlopsor a főbejárati homlokzaton. Mivel az Ural tövében fekszik, a csoportkör után már nem láthatjuk.
Férőhely: 35.696 Fő
Átadva: 2017
Tovább

Kalinyingrád
Kalinyingrád Stadion

A Bayern München pályájáról másolt Kalinyingrád Stadion a vb egyik leghányattatottabb sorsú helyszíne: mocsaras terepre épült, az építő cég is csődbe ment, így alaposan lebutított tervek alapján, az eredeti tervekhez képest kisebb méretben készült el. A világbajnokság legnyugatibb pályájától a csoportkör után el is búcsúzhatunk.
Férőhely: 35.212 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Kazany
Kazany Aréna

Nekünk a kilenc (medencés) vb-éremről emlékezetes a Kazany Aréna még 2015-ből, a vb-n viszont leginkább a világ legnagyobb kültéri kijelzője miatt fogják majd mutogatni, a stadion egyik fala ugyanis egy 4000 négyzetméteres LED-fal. A Wembley és az Arsenal-stadion tervezői rajzolták, a teteje pedig egy, a Kazanka folyón ringó tündérrózsát mintáz.
Férőhely: 45.379 Fő
Átadva: 2013
Tovább

Moszkva
Luzsnyiki Stadion

A moszkvai Luzsnyiki Oroszország legnagyobb stadionja, de nem emiatt érdekes a 2018-as vb-re teljesen felújított pálya, hanem azért, mert ez lesz az ötödik stadion a vb végére, amiben vb-döntőt, BEK/BL-döntőt és nyári olimpiát is rendeztek. A vb-re az ikonikus külső kivételével mindent kicseréltek, így a műfüves borítás helyére is valódi fű került.
Férőhely: 81.000 Fő
Átadva: 2017
Tovább

Szaranszk
Mordovia Aréna

A 2010-es dél-afrikai világbajnokság egyik helyszínét másolták le Szaranszkban, cserébe a vb egyik legszínesebb stadionját hozták létre. A rozsdanarancs, piros, fehér színekben pompázó Mordovia Aréna a mordvinok legendáiban központi szerepet játszó Napot jeleníti meg. A vb után a felső karéjt lebontják, futópálya és szabadidős park kerül a helyére.
Férőhely: 44.442 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Nyizsnyij Novgorod
Nyizsnyij Novgorod Stadion

A tökéletes körformára tervezett Nyizsnyij Novgorod Stadionon nem látszik, de 11 000 tonna acél borítja a külsejét. A súlyos, mégis légiesnek ható oszlopsor a Volga-menti környéket idézi meg a szelet és a vizet jelképezve. A Volga partjára épített stadion szinte a városközpontban van, éjszakai kivilágításával Nyizsnyij Novgorod igazi dísze.
Férőhely: 44.899 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Szocsi
Olimpiai Stadion

A 2014-es szocsi téli olimpiáról már ismert Fist Stadion nyitott futballpályaként éled újjá a vb-n, csatlakozva a torinói Olimpiai Stadionhoz, mint a két egyedüli a Földön, ahol futball-vb-t és téli olimpiát is rendeztek. A Fabergé tojás ihlette stadion teteje egy havas hegyet ábrázol, de senkit ne tévesszen meg, az orosz riviérán fekszik a pálya.
Férőhely: 41.220 Fő
Átadva: 2013
Tovább

Rosztov-na-Donu
Rosztov Aréna

Rosztov-na-Donuban látványos tervekkel vágtak neki a vb-nek, végül pénzhiány miatt egy elég átlagos stadion lett a végeredmény. A Don folyó déli partjára került létesítmény városfejlesztési szempontból stratégiai helyre került, egy új városközpontot szeretnének ugyanis köré felhúzni, a város nagy része ugyanis a folyótól északra helyezkedik el.
Férőhely: 45.000 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Szamara
Szamara Aréna

A szovjet űripar előtt tisztelgő 65 méteres üvegkupolával épített Szamara Aréna az egyik legszebb a világbajnokság tizenkét stadionja közül. Eredetileg 80 méterig húzták volna a stadion tetejét, de 15 méterrel alacsonyabban is impozáns. A pályát eredetileg egy lakatlan szigetre tervezték, végül a város központjától nem messze került.
Férőhely: 44.918 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Szentpétervár
Szentpétervári Stadion

Az orosz vb egyik legimpozánsabb arénája, a japán Toyota Stadion kicsit felnagyított mása, de mégsem erről lesz híres, hanem arról, hogy 1,46 milliárdos végösszegével ez a világ legdrágább futballstadionja. Az űrhajóra hajazó dizájn csúcstechnikát rejt, kitolható pálya, behúzható tető, akár 15 fokig hűtő légkondi várja a csapatokat.
Férőhely: 67.000 Fő
Átadva: 2017
Tovább

Moszkva
Szpartak Stadion

92 évet kellett várnia a Szpartak Moszkvának, hogy saját stadiont kapjon, de egyből kaptak mellé egy 24,5 méter magas Spartacus szobrot is, ami a vb egy fő szelfi-helye lehet. Az alapból piros-fehér stadion a vb-re orosz színekre egészül ki kék rombuszokkal a borításán. A stadion egyébként a hidegháború alatt fontos szovjet reptér helyére épült.
Férőhely: 45.360 Fő
Átadva: 2014
Tovább

Volgográd
Volgográd Aréna

A feje tetejére állított csonka gúlát formáló Volgográd Aréna fémpillérei állítólag egy biciklikerék küllőit mintázzák, mások szerint a környék híres kosárfonásának állít emléket. Akármelyik is igaz, a csoportkör végéig nézegethetjük csak az egykori Sztálingrád pályáját, amin csak négy meccset rendeznek a világbajnokságon.
Férőhely: 45.568 Fő
Átadva: 2018
Tovább

Rovatok