Index Vakbarát Hírportál

A zseniálisan őrült edzőpápa tátott szájú kisgyereket csinált az angol futballsajtóból

2019. január 17., csütörtök 14:17

Ha a jelenleg a világ legjobb edzőjének tartott Pep Guardiolát megkérdeznék, hogy szerinte ki a legjobb edző a világon, akkor egészen biztosan Marcelo Bielsa nevét mondaná. A kalandos pályafutású, korábban az argentin és chilei válogatottat, illetve az Athletic Bilbaót, a Marseille-t és a Lille-t is irányító, mindenki által egyszerre zseninek és őrültnek tartott argentin szakember az angol másodosztályú Leedst vezeti épp a feljutás felé, csapata játékával általános elismerést kivívva az országban.

Csakhogy a legutóbbi fordulóban, a bajnokságban második Derby County ellen játszott csúcsderbi előtt kémkedési botrány ejtett foltot Bielsa nimbuszán, miután kiderült, hogy egy általa megbízott hívatlan vendég próbált meg részt venni a Frank Lampard vezette csapat utolsó edzésén.

Lampard rendesen kiakadt a dolgon, és hatalmas balhét csapott a médiában, míg Bielsa egy pillanatig sem tagadta a történteket, sőt elmondta, számára teljesen természetes, hogy minden lehetőséget kihasznál, amit a szabályok kifejezetten nem tiltanak. Így bevett gyakorlat számára, hogy egy emberét elküldi az ellenfél edzésére, de ha ez Angliában tényleg ennyire ütközik a Fair Play szellemével, akkor elnézést kér mindenkitől, különösen Frank Lampardtól, és magára vállalja tettei összes következményét.

Az angol szövetség az eset után bejelentette, kivizsgálják az ügyet, Lampard pedig lényegében elutasította Bielsa magyarázatát és bocsánatkérését, mondván a sportszerűtlenül szerzett információnak komoly szerepe volt abban, hogy csapata 2-0-ra kikapott a meccsen.

Amikor ezek után Bielsa szerda estére rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, az angol sportsajtóban elindultak a találgatások, hogy az edző vajon újabb bocsánatkérésre készül, vagy netán le is mond a botrány miatt. Arra viszont senki nem számíthatott, amit Bielsa valójában tervezett, bár ez nem meglepő egy olyan edző esetében, aki a Laziónál például kinevezése után két nappal felmondott, a Leedsnél pedig első dolga volt, hogy kialakítson magának egy alvósarkot az irodájában, hogy ne kelljen hazamennie, ha sok a munka.

Egy szó, mint száz, szerda délután összegyűlt az angol futballsajtó színe-java, hogy meghallgassa a nagy bejelentést, aztán ott ültek döbbent csendben szűk másfél órát, és nem hitték el, ami történik.

A sajtótájékoztató után az újságírók szinte szédelegve távoztak a teremből, csütörtökre pedig valamennyi számottevő médiában Bielsát istenítő cikkek jelentek meg, mondván lehet, hogy nem volt sportszerű, amit tett, de kit érdekel?

Na de mit mondott, tett az edző a sajtótájékoztatón, ami ilyen hatást váltott ki a híresen könnyen ítélő és minden hibát, botlást ezerszeresére nagyító, a külföldiekkel szemben ritkán elnéző angol sportsajtóból?

Azt, amit senki nem várt, és soha nem is tapasztalhatott meg korábban: tartott egy mesterkurzust arról, hogyan készíti fel magát és csapatát minden egyes előtte álló mérkőzésre.

Mint Bielsa a bevezetőjében elmondta, ő azért szokott kémeket küldeni az ellenfél edzésére, mert egyszerűen képtelen rá, hogy ne tegyen meg minden lehetséges dolgot, amivel információt szerezhet. Majd elmondta azt is, hogy a megfigyelésnek nem sok gyakorlati haszna van, mivel a meccs előtti nap már mindent, de mindent tud az ellenfélről, de ha nem tenné, akkor az idegesítené, miközben már egyébként is túl sok stressz éri edzőként.

Aztán nekiállt, hogy bizonyítsa, mennyire lényegtelen az az információ, amit a kémkedéssel szerzett. És belekezdett egy közel másfél órás PowerPoint-prezentációba, ami arról szólt, hogy ő minden egyes ellenfél utolsó 40-50 meccsét részletesen kielemzi a kollégáival, meccsenként nagyjából 4 órát szánva a dologra.

Így a Derby elleni felkészülés során csak a meccsek elemzésére körülbelül 200 munkaórát fordítottak, aminek végére az ellenfél elmúlt évben játszott minden egyes meccséről, játékosáról, formációjáról, támadó- és védekezősémájáról, illetve pontrúgásáról részletes, percre lebontott statisztikával rendelkeztek.

Tudták, hogy hány százalékban játszott ebben, abban vagy amabban a formációban az ellenfél, és ez miként függött össze az éppen pályán lévő játékosokkal. Hogy az egyes futballisták a különböző pozíciókban hogyan mozognak a pályán, milyen erősségeik és gyengeségeik vannak, milyen szituációkban okoznak veszélyt, és mitől jönnek zavarba. Honnan szoktak mondjuk lőni, honnan hova szoktak passzolni, vagy éppen hol szoktak szerelni, és ezt milyen hatásfokkal teszik az egyes kulcsterületeken. Hogy mire lehet számítani, ha ez vagy az a játékos végzi el a pontrúgásokat, hova érkezik a labda, ha az egyik vagy a másik vagy mindkét kezét felteszi a szöglet elvégzője, és a többi és a többi és a többi.

Az edző azt is elárulta, hogy minderről egy maximum 14-15 perces, természetesen az adott poszt számára releváns információkat tartalmazó videót is készítenek a játékosaiknak. Azért csak ilyen hosszút, mert a legtöbb játékos ennél tovább képtelen rendesen figyelni az ilyesmire.

Az önmagában is elképesztő részletességről és energia-befektetésről tanúskodó előadás közben Bielsa többször is felszólította az egybegyűlteket, hogy mondjanak egy számot, majd amikor ez megtörtént, rövid kiselőadást tartott a Derby adott sorszámú meccsének főbb statisztikai jellemzőiről. 

Ekkor már senki nem kételkedett benne, hogy Pep Guardiola – aki edzőként azzal kezdte pályafutását, hogy elzarándokolt Bielsa akkori munkahelyére, hogy tanulmányozza a módszereit és filozófiáját – egyszer azt mondta neki, hogy jobban ismeri a Barcelonát, mint ő maga.

Miután pedig ilyen hihetetlen aprólékossággal, táblázatokkal, videókkal, ábrákkal és egyéb statisztikákkal illusztrálva az újságírók szeme láttára felboncolta a Derby játékát, Bielsa elmondta, hogy természetesen minden egyes ellenfelükről összeállítják ezt az anyagot, a következő bajnoki kapcsán nem is érzi magát nyugodtnak, mert a Stoke a jelenlegi edzőjével csak 26 meccset játszott.

És amikor a mindvégig döbbent csendben figyelő újságírók azt hitték, hogy ennél őrültebb és zseniálisabb élményben már nem lehet részük, Bielsa közölte:

Tudom magamról, hogy hülye vagyok, és ezekre az információkra igazából nincs semmi szükség.

Azzal kiment a teremből.

Rovatok