Index Vakbarát Hírportál

Nem zárták ki a Barcelonát a Spanyol Kupából

2019. január 18., péntek 16:45 | aznap frissítve

A spanyol szövetség gyorsított fegyelmi eljárás végén pénteken délután a várakozások ellenére nem zárta ki a Barcelonát a spanyol kupából, így a pályán elért eredménynek megfelelően a katalán csapat jutott tovább a negyeddöntőbe.

Az ügynek még nincs vége, mivel a Levante előre jelezte, hogy számára kedvezőtlen ítélet esetén a nemzetközi sportdöntőbírósághoz fordul (CAS).

A Barcelona számára azért volt különösen fontos az ügy, mert a katalán csapat igen komolyan veszi a spanyol kupát, 2011 óta mindössze egyszer nem jutott be a döntőbe, az utóbbi négy kiírást pedig megnyerte.

A Levante óvásának indoka a Barcelona B-ben, azaz a klub utánpótáscsapatában játszó ifi játékos, Chumi szerepeltetése volt a Barcelona nagycsapatában a Király Kupa nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. Az ifjú középhátvéd ugyanis a spanyol harmadosztályban – ahol a Barca tartalékcsapata szerepel –, a Levante elleni január 10-i kupameccs előtt begyűjtötte az 5. sárga lapját, ami automatikusan egy mérkőzésre szóló eltiltást jelent.

Bár a szabályzat szövegezése nem éppen kristálytiszta, a Barcelonát leszámítva nagyjából mindenki úgy értelmezte a vonatkozó paragrafusokat, hogy a játékos nem léphetett volna pályára a más versenysorozatban az eltiltás letöltése előtt. Csakhogy Chumi esetében éppen ez történt, a játékos pályára lépett a kupában, és csak a nyolcaddöntőt követő harmadosztályú bajnokit hagyta ki.

A Barcelona azzal védekezett, hogy a "másik versenysorozat" kitétel csak a bajnokságokra vonatkozik, a kupamérkőzésekre nem, illetve hogy a Levante a határidő után nyújtotta be óvását.

Bár utóbbi valóban így történt, ám a spanyoloknál komoly precedens volt arra, hogy késve benyújtott óvást is megtárgyalt és elfogadott a szövetség fegyelmi bizottsága, tekintettel annak jogosságára.

A tárgyalás most is megtörtént, ám az ítélet a Barcelonának kedvezett.

Az ügy egy igen bizarr forgatókönyvet is előre vetített, ha ugyanis az óvás miatt az első mérkőzést a szokásoknak megfelelően 3-0-s eredménnyel a Levanténak adták volna (a meccs a pályán 2-1-es Levante-győzelemmel zárult), akkor a párharc hivatalosan 3-3-s összesítéssel zárult volna, mivel csütörtök este a Barcelona 3-0-ra nyerte a visszavágót. Azaz valahogy bele kellett volna préselni a versenynaptárba a hosszabbítás lejátszását, miközben mindkét csapat bajnokit játszik a hétvégén, a jövő héten kedd és csütörtök között pedig már a kupa negyeddöntőinek első meccsére kerül sor. Praktikus szempontból tehát teljesen érthető, hogy végül nem ez a döntés született.

Az ügy pontos hátteréről az alábbi cikkünkben olvashat részletesebben.

(Borítókép:  Albert Gea / Reuters)

Rovatok