Index Vakbarát Hírportál

Vizsgálják, hogy milyen engedélye volt az eltűnt gépet vezető pilótának

2019. január 25., péntek 09:40

A hatóságok vizsgálják, hogy az Emiliano Salával eltűnt repülőgép pilótája rendelkezett-e a megfelelő engedélyekkel, írja a Sky.

A Cardiff frissen igazolt futballistáját szállító kisgép hétfő este tűnt el a La Manche fölött, miután engedélyt kért az ereszkedésre. A gépet azóta is keresik, de már a hatóságok is azt közölték, hogy szinte semmi esélye sincs annak, hogy túlélőket találjanak.

A gépen ketten utaztak, Sala és Dave Ibbotson pilóta. Ibbotson elvileg tapasztalt pilótának számított, de légi baleseteket vizsgáló hatóság megvizsgálja, hogy milyen engedélyekkel rendelkezett. A franciaországi Nantes-ból startoló pilóta egy Facebook-posztban azt írta, hogy "egy kicsit be van rozsdásodva."

Ibbotson a nyilvántartás szerint rendelkezett magánpilóta-engedéllyel és novemberben orvosi vizsgálaton is átesett. A repülőgépe az Egyesült Államokban volt lajstromozva, az ottani szabályok szerint viszont nem szállíthatnak kereskedelmi célból utasokat.

Felmerült közben, hogy a magasságmérő meghibásodása miatt zuhanhatott le a gép, extrém hidegben ugyanis hajlamos fals adatokat mutatni a gép mérőműszere, így lehet, hogy amikor 5000 lábról 2500 lábra ereszkedett a pilóta, valójában sokkal alacsonyabban szállt. Szintén feltételezés, de elképzelhető, hogy a gép pont a csatorna legmélyebb részébe, az úgynevezett Hurd's Deepbe süllyedhetett, ami helyenként 180 méter mély. Itt nyugszik egyébként az 1951-ben elsüllyedt HMS Affray tengeralattjáró is.

Az eltűnt gépről itt írtunk bővebben.

Rovatok