Index Vakbarát Hírportál

Budapesten várja a sorsát a futballvilág szuperhekkere

2019. január 26., szombat 07:04 | aznap frissítve

Zsarolás és számítógépes bűncselekmény miatt volt európai elfogatóparancs az ellen a portugál férfi ellen, akit Budapesten fogtak el – nyilatkozta a DIGI Sport híradójának Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivője. Az elfogatóparancsot a portugál igazságügyi hatóságok bocsátották ki.

Több száz meghekkelt e-mail cím és több ezer ellopott elektronikus levelezés miatt vették őrizetbe Rui Pintót. A gyanú szerint a hekker több sztárlabdarúgó adóügyét tárta a nyilvánosság elé, illetve vezető európai klubokra terhelő bizonyítékokat tett közzé. 

A Digisport összefoglalója felidézi: Pintónak több ügye is van Portugáliában, egyebek mellett azzal vádolják, hogy ellopta a Benfica alkalmazottainak és vezetőinek számos levelét. Ezek a lisszaboni klub kétes ügyeivel foglalkoznak.

A főügyészségi helyettes szóvivő az mondta:  indítványozták a férfi ideiglenes átadási letartóztatását, de a törvényszék bűnügyi felügyeletet rendelt el, amelyet nyomkövető eszközzel biztosítana. A Fővárosi Főügyészség a döntést megfellebbezte az ideiglenes átadási letartóztatás elrendelése érdekében.

A következő időszak legfőbb kérdése, hogy a magyar hatóságok kiadják-e Portugáliának a hekkert, vagy az ügyét uniós szinten Franciaországban tárgyalják-e. Több külföldi médium is tényként közli, hogy Rui Pinto egyezséget kötött a francia ügyészséggel, mert olyan csapatokról is információkkal rendelkezik, mint a Paris Saint-Germain és a Manchester City.

Rui Pinto védője a francia sztárügyvéd William Bourdon. Ő többek között Julian Assange-ot és Edward Snowdent védte, specialitása az ún. whistleblowerek, vagyis közjót szolgáló feljelentők védelme. „A mi emberünk, Rui Pinto állítása szerint kizárólag a közjót szem előtt tartva szivárogtatott ki nem feltétlen legális módon megszerzett tartalmat” – mondta a Reggeli Startban az ügyről Gyenge Balázs, a DIGI Sport szerkesztője.

Rovatok