Index Vakbarát Hírportál

Havi 10 ezer forintért kapott önkormányzati lakást a profi futballista Balmazban

2019. február 2., szombat 15:33

Nemrég egy nagyobb cikkben foglalkoztunk a balmazújvárosi profi labdarúgóknak kiadott önkormányzati bérlakások ügyével, illetve a csőd és a harmadosztály felé robogó helyi futballcsapat vergődésével. Cikkünk megjelenése után a balmazi futballklub a saját honlapján reagálva megpróbálta egy masszív csúsztatással hitelteleníteni cikkünket (lásd keretes írásunkat). A birtokunkba kerülő információk segítségével most tisztáznánk a kérdést, mégis mennyiért juthattak az előző városvezetés jóvoltából lakáshoz az alkalmazottaiknak 2017-ben átlagban bő 500 ezer forint nettó havi fizetést kínáló sportvállalkozás labdarúgói. 

Önkormányzati bérlakás vagy szociális bérlakás?

A balmazi csapat honlapján arra való utalással próbálják meg hitelteleníteni korábbi írásunkat, hogy annak címében szociális bérlakásokat foglaló balmazújvárosi labdarúgók szerepelnek, miközben azok valójában "önkormányzati bérlakásokban" laknak.

A Balmazújváros Sport Kft. dolgozóinak nevében írt levél szerzője úgy tesz, mintha a két dolog kizárná egymást, miközben az egyik fogalom az ingatlan tulajdonosát jelöli, míg a másik a bérbeadásának jogcímére vonatkozik. Avagy nem minden rovar bogár, de minden szociális bérlakás önkormányzati bérlakás. A cím pedig duplán is igaz, egyrészt mert a korábbi cikkünkben tisztán bizonyítottuk, hogy a futballistáknak adott lakások a szociálisan rászorulóknak jutó lakások számát csökkentették, míg a mostani cikkünkben bemutatjuk, hogy a bérleti díjuk megegyezett a szociális alapú bérleti díj összegével.

Forintra pontosan meg tudjuk mondani, hogy a cikkünkben említett öt lakást mennyiért bérelte a Balmazújváros Sport Kft. a városi vagyongazdálkozási cégtől a játékosainak. És hónapra pontosan, hogy a profi futballcsapatot működtető vállalkozás mikor fizetett lakbért utoljára.

A balmazújvárosi futballklub agóniája azután öltött igazán látványos méreteket, hogy a korábbi fideszes polgármestert, Veres Margitot 2018 tavaszán jogerősen öt év börtönre ítélték, majd a kormánypárti jelölt elbukott az augusztusi időközi választáson.

Az új, független színekben győztes polgármester, Hegedűs Péter már közel sem lapátolja olyan engedelmes lelkesedéssel az önkormányzat pénzét a futballba, mint tette azt elődje a helyi fideszes országgyűlési képviselő, Tiba István óhajait követve. Ami igen érzékenyen érintette a negyedik éve stabilan veszteségesen működő, júniusra 150 milliós hiányt felhalmozó sportvállalkozást.

Sőt, Hegedűs időnként nem átallja előbbre helyezni a város érdekeit a futballcsapaténál. Például háromszor is nekifutott, hogy kipaterolja a jelenleg másodosztályú balmazi csapat játékosait a nekik kiutalt önkormányzati bérlakásokból, ahelyett hogy inkább veszni hagyta volna a helyi fiatalok lakhatását segítő EU-s pályázaton nyert 200 millió forintos támogatást.

A saját cégével viaskodó önkormányzat ügye – a csapatot működtető gazdasági társaság 100%-ban a város tulajdona – sokak figyelmét ráirányította a sportolóknak nyújtott ingatlanok körüli súlyosabbnál-súlyosabb visszásságokra.

Például, hogy ezeket a lakásokat nemcsak, hogy a szociálisan rászorulóknak kiadható bérlakások közül vették el, és adták a tavaly még az első osztályban szereplő csapat futballistáinak, de a bérleti díjuk is megegyezett azzal, amit a rászorultsági alapon nyújtott ingatlanokért kért az önkormányzat.

Hegedűs Péter tájékoztatása szerint a városi rendelet nem tesz különbséget a lakások bérleti díjában a rászorultsági alapon, szolgálati lakásként vagy sportolóknak nyújtott lakásként meghatározott jogcímek között.

Ezek egységes havi tarifája 190 Ft/négyzetméter a komfortos, és 278 Ft/négyzetméter az összkomfortos lakások esetében. Az így kalkulált összegre még plusz 15% jön rá a központi fekvésű lakások esetében.

Bár a korábbi cikkünkben főként a felújítás miatt kiürített 5 lakásról esett szó, a város tulajdonában álló 72 bérlakásból egészen január közepéig 7-ben lakhattak profi labdarúgók, köszönhetően az előző városvezetés 2015-ös módosító rendeletének.

A lehetőség az első osztályban szereplő tavalyi keretnek is biztosított volt, amikor a játékosok átlAgfizetése egymillió forint körül mozgott.

És hogy mennyire keveset fizettek a lakásokért a futballisták? Az árak ismeretében és az "Esély otthon" pályázat nyilvános dokumentációja alapján az öt darab nagy nehezen felszabadított lakás bérleti díja könnyen kiszámítható.

A központi fekvésű komfortos lakások bérleti díja: 

Központi fekvésű összkomfortos lakások bérleti díjai:

A komfortos lakások bérleti díja a központi fekvés miatti 15 százalékkal növelve 218,5 Ft/nm/hónap, az összkomfortosoké 319,7 Ft/nm/hónap. Úgy véljük nem igényel különösebb magyarázatot, hogy ezek az árak milyen alacsonyak egy profi futballista esetében.

Hogy mennyire kedvező árról van szó, azt mutatja, hogy az eleve kedvezményesnek szánt bérleti díjakat 2009-ben határozták meg, azóta nem változtak, szemben a piaci árakkal, amik úgy emelkedtek az elmúlt években Hajdú-Bihar megyében is, mint a balmazi csapat szerencsecsillaga Tiba fénykorában.

Információink szerint a környéken a piaci alapú lakbérek nagyjából az 1000 forintos négyzetméterenkénti árnál kezdődnek, ha pedig a futballisták által vélhetően kedveltebb, alig 20 kilométere lévő Debrecenben vettek volna ki lakást a játékosoknak, akkor 2000 forint/négyzetméter alatt nehezen találtak volna hasonló ingatlanra.

De nem elég, hogy a futballisták ilyen olcsón lakhattak, és közben elvették a helyet a nagyszámú balmazújvárosi rászoruló elől, ráadásul a lakbérként meghatározott összegek annyira alacsonyak, hogy a város nemhogy nyereséget nem realizál ezeken a bérleti szerződéseken, de polgármester beszámolója szerint a lakások súlyos terheket rónak a városgazdálkodási cégre.

Különösen úgy, hogy a Balmazújváros Sport Kft. 2018 májusában fizetett legutóbb a bérletükért.

(Borítókép: Balmaz Kamilla Gyógyfürdő/Facebook)

Rovatok