Index Vakbarát Hírportál

Del Piero ifjúkori edzője nagyon megdicsérte Schäfer Andrást

2019. február 5., kedd 08:44

A 19 éves Schäfer András múlt hét hétfőn csatlakozott az olasz első osztályú Genoához, a hétvégén pedig be is mutatkozott az U19-es bajnokságban. A korosztályos csapat hallatán sokan talán legyintenek, pedig a Torino elleni 90 perc alatt nyújtott teljesítményével nem akárkit sikerült dicsérő szavakra ragadtatnia a magyar középpályásnak.

A Genoa primavera – azaz U19-es – csapatának edzője ugyanis nem más, mint Carlo Sabatini, aki többek közt arról nevezetes, hogy ő volt Alessandro Del Piero egyik legfontosabb nevelőedzője Padovában a kilencvenes évek elején, abban az időszakban, amikor a Juventus és az olasz válogatott később legendává váló csatárából profi futballista lett.

Mivel Schäfer az átigazolással járó utazgatás, és a költözés miatt egy hét kihagyás után először csak múlt hét kedden tudott edzeni, nem sok realitása volt, hogy rögvest a felnőtteknél debütáljon. Különösen, hogy a Genoa kerete annyira erős, hogy a korábban a Juventusban játszó Stefano Sturaro például a kispadról nézte végig a Sassuolo elleni 1-1-es döntetlent. Schafer az U19-es csapat bajnokiját viszont végigjátszotta, és a teljesítményével igen jó benyomást gyakorolt edzőjére.

Carlo Sabatini, a mérkőzés után elmondta, hogy már a hétközi barátságos meccsen is tetszett neki a magyar középpályás játéka, de az csak egy amatőrcsapat elleni edzőmeccs volt, így nagyon kiváncsi volt rá, mit nyújt a Torino ellen, és nem is okozott neki csalódást.

Egészen bizonyos, hogy nagyon sok van benne, hiszem, hogy remek üzletet kötöttünk vele 

– mondta magyar játékosáról az edző, aki Schäfer mérkőzésen nyújtott teljesítménye kapcsán sem fogta vissza a dicsérő szavakat.

Egy nagyon dinamikus labdarúgó, mindig ott van, ahol a játék zajlik, és nagyon tiszta a labdakezelése is. Több más dolog mellett azt emelném ki leginkább, hogy ezekhez a kvalitásaihoz rendkívüli elszántság és agresszivitás társul. 

A dicséret elég jó helyről érkezett, Del Piero életrajzi könyvében mesél róla, hogy milyen fontos szerepet töltött be Sabatini az életében, mind mentoraként, mind pedig edzőjeként. "Mi fiúk istenként tekintettünk rá" – írta például.

Érdekesség, hogy Sabatini később egy visszaemlékezésében éppen azt a tulajdonságát – a végtelen elszántságot – emelte ki a 15 éves korában játékosává váló Del Piero kapcsán, amit Schäfernél is.

"Már akkor kitette Platini poszterét a falra, mert minden áron a Juventus 10-ese akart lenni. Amikor elment, a posztert kint hagytuk, és minden érkezőnknek megmutattuk, hogy megértse, a tehetség önmagában nem elég őszinte akarat és elszántság nélkül" – mondta a később sokszoros olasz bajnok, világbajnok és BL-győztes játékosról az edző egy régebbi interjúban.

 

Rovatok