Index Vakbarát Hírportál

Csányi Sándor kapta a legtöbb szavazatot az UEFA-kongresszuson

2019. február 7., csütörtök 12:17

Közfelkiáltással újraválasztották elnöknek Aleksander Ceferint az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) csütörtöki tisztújító kongresszusán. Megbízatása négy évre, 2023-ig szól, kihívója nem volt. Csányi Sándor is újra bizalmat kapott, további négy évre a FIFA egyik alelnöke marad.

Az MLSZ azt írja Twitterén, Csányi Sándor kapta a legtöbb szavazatott a kongresszusán, az európai szövetség legmagasabb döntéshozatali testületébe, a végrehajtó bizottságba választották be a MLSZ-elnököt, és FIFA alelnöki posztjában is megerősítették.

„A magyar labdarúgás fejlődését ismerték el azzal az európai sportvezetők, hogy e két tisztségre második alkalommal is megszavaztak – mondta el a döntés után az Mlsz.hu-nak Csányi Sándor –, a bizalom egyben azt is jelenti, hogy díjazták az elmúlt évek nemzetközi munkáját. Hazánk kiemelt feladatok előtt áll: ilyen sorozat még soha nem adódott a magyar labdarúgás történetében. Idén májusban Budapesten lesz az év női labdarúgó-eseménye, a BL-döntő, jövőre a valaha volt legnagyobb férfi Európa-bajnokságnak adunk otthont – tizenegy más ország mellett –, 2021-ben pedig a szlovénokkal közösen rendezünk U21-es Eb-t. Elégedettek akkor lehetünk, ha a sportág hátterének fejlődését a klubok, és ezáltal a magyar válogatottak szereplése is visszatükrözi.”

Később Ceferin jelentette be, hogy Csányi lett az UEFA egyik alelnöke is.

Ceferin a római kongresszuson kiállt a Bajnokok Ligája mellett, egyúttal ellenezte az európai topklubok által támogatott szuperliga létrehozását.

Emellett felszólította a nemzetközi szövetséget): vegye figyelembe az UEFA ellenérveit a 24 csapatosra bővített klubvilágbajnoksággal és az egész világra kiterjedő Nemzetek Ligájával kapcsolatban.

"Ez nem ígéret. Ez egy tény" - mondta. Hozzátette, ha a topcsapatok ragaszkodnának új elképzelésükhöz, "megszűnnének nagy klubok lenni az emberek szívében. Azzal, hogy kifejezzük egyet nem értésünket a FIFA felé, egyúttal tiszteletet tanúsítunk irányába és a labdarúgás felé is, a játék felé, amit szeretünk, s amelyet meg kell védenünk - fogalmazott Ceferin. - Őszintén bízom abban, hogy a FIFA szintén tiszteletet mutat majd irányunkba, és meghallgatja észrevételeinket."

Ceferin korábban a szlovén szövetség elnöke volt, ő a szervezet hetedik hivatalos elnöke, 2016. szeptemberében is egyhangúlag választották meg. Elődjét, Michel Platinit összeférhetetlenség és hűtlen kezelés miatt eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől. Az 51 éves sportvezető most az első teljes ciklusára kapott bizalmat.

Rovatok