Index Vakbarát Hírportál

453 milliót kér a balmazi futballcsapat: ők mennek csődbe, vagy a város

2019. február 12., kedd 11:28 | aznap frissítve

Nem mondható éppen váratlan eseménynek, hogy a helyi profi futballcsapatot működtető Balmazújváros Sport Kft. a legoptimistább megfogalmazás szerint is a bedőlés szélére került. A balmazi foci problémáival és a helyi politikához való sajátos kötődésével nem rég foglalkoztunk részletesen a profi labdarúgóknak szociális áron kiadott önkormányzati bérlakások kapcsán.

A korábbi polgármester, a jelenlegi helyi fideszes országgyűlési képviselő, Tiba István nevével futó futballprojekt az után siklott ki végzetesen, hogy az őt követő kormánypárti városvezetőt, Veres Margitot 5 év jogerős börtönbüntetésre ítélték egy vesztegetési ügyben.

A város anyagi segítségére és a különböző címszóval érkező központi támogatásokra mindaddig bizton számítható sportvállalkozás felelőtlen gazdálkodása már a nyáron hatalmas mínuszba rántotta az addig is szerényen veszteséges céget - a szerdai önkormányzati ülésre benyújtott 2019-es költségvetési terv alapján pedig már kevés esély látszik a csőd elkerülésére.

A másodosztályú csapat 377,3 millió forint kötetlenül felhasználható önkormányzati támogatást írt be a költségvetésébe, ami 2018-as városi költségvetésben szereplő,

az NB I.-es szezonra elfogadott mintegy 50 milliónak a hét és félszerese.

És itt még nem áll meg a számla, ugyanis a különböző támogatási időszakokból származó taós fejlesztésekhez további bő 76 millió forintot írt be tervezett városi támogatásként a Balmazújváros Sport. Kft., ami másfélszer haladja meg az egy évvel korábban kért 50 milliót.

A futballklub által betervezett önkormányzati össztámogatás összege, azaz

a 453 millió forint túllépi a legfontosabb helyi bevételi forrásnak számító iparűzési adó 2017-es összegét

és majd másfélszerese az "önkormányzatok működésének általános támogatása" címen kapott 330 milliós központi költségvetési forrásnak.

A csapat reménytelenül lesújtó anyagi helyzetét mutatja, hogy a bevételi oldalon érdemi forrásként csak az MLSZ-től várt mintegy 161 millió forint szerepel (a fejlesztésekre fordítandó taós pénzeket leszámítva), míg a kiadások rögvest egy 288 milliós bérköltséggel kezdődnek, majd 170 milliónyi dologi kiadással folytatódnak.

Azaz a Balmazújváros Sport Kft. költségvetésén csak a működési költségek terén egy nagyjából 300 milliós lyuk tátong, ami mellett még az első osztályú szezonra megítélt támogatás összege is eltörpül. 

Hogy a reklámbevételekről már ne is szóljunk, ebből 5 millió forinttal kalkulálnak, jegyértékesítésből pedig 3,3 millióval. A legnagyobb piaci alapú bevétel a

textil, szőrme mosása, tisztítása, amiből 11,5 millióra számít a cég.

Ugyanakkor gyanús, hogy ez a pénzmozgás is a sporton belül jöhet létre. (Hacsak nem nyitottak egy patyolatot a stadionban.)

Hogy a taós pénzekkel mi a helyzet, azt tényleg csak a jóisten tudja, rálátása ugyanis csak a sportvállalkozás ügyvezetőjének és Tiba bizalmasainak van a számokra. Azaz egyelőre csak a kincstári optimizmus alapján bízhatunk abban, hogy a cég költségvetésében jelzett 311 milliónyi taós forrás tényleg rendelkezésre áll a beruházások befejezéséhez.

Rovatok