Index Vakbarát Hírportál

Futballisták is buzdítanak az EP-szavazásra

2019. február 12., kedd 17:47

Az Európa Parlament elnöke, Antonio Tajani és Jonas Baer-Hoffmann, a hivatásos futballistákat tömörítő nemzetközi szövetség, a FIFPro európai szervezetének főtitkára megállapodást írt alá a szavazók mozgósításában való együttműködésről a 2019-es EP-választásokon.

A közlemény szerint mindkét szervezet azt szeretné, hogy a lehető legtöbb szavazó vegyen részt a közelgő EP-választáson.

„A játékosok amellett, hogy sportolók állampolgárok is, de legfőképpen példaképek – áll a hivatalos közlemény szövegében – és az európai parlamenti választások tökéletes alkalmat nyújtanak arra, hogy a futballisták szerepet vállaljanak a választók motiválásában, hogy az európai polgárok a szavazataikkal kijelöljék az irányt, milyen Európában szeretnének élni a jövőben.”

A profi labdarúgók nemzetközi szervezete az egyetlen elismert szervezet, amely hangot ad valamennyi hivatásos játékos véleményének. A FIFPro Europe 31 tagszövetség érdekeit képviseli, a Magyarországon szereplő futballistákat a HLSZ-en (Hivatásos Labdarúgók Szövetségén) keresztül. A HLSZ elnöke Juhász Roland, a Vidi FC labdarúgója.

Az együttműködés keretében mind helyi, mind nemzetközi szinten olyan hálózat jöhet létre profi játékosokból, ami lökést adhat a részvételnek. A kezdeményezés legfőbb résztvevői közt 10 országot említ a közlemény, ezek: Olaszország, Horvátország, Ausztria, Szlovénia, Ciprus, Svédország, Finnország, Portugália és Csehország.

Magyarország nincs a kiemelt partnerek között, ami azért nevezhető különösnek, mert nálunk kifejezetten magas az EU támogatottsága, ugyanakkor az egyik legalacsonyabb a szavazási hajlandóság az EP-választásokon, azaz jó esély volna rá, hogy a mozgósítás sikeres legyen.

„A FIFPro Europe olyan problémákra keres megoldást, amelyekkel nemcsak a labdarúgók szembesülhetnek, de a társadalom széles rétegeit érintheti.  Ezért elkötelezettek a játékosok a szociális igazságtalanságok és a hátrányos megkülönböztetés valamennyi formájával szembeni erőfeszítések, illetve további problémák megoldása mellett is. Ezek olyan problémák, amelyekkel a futballisták nap mint nap számtalanszor szembesülnek”– nyilatkozta  Jonas Baer-Hofmann az együttműködés alapjairól.

A megállapodást az említett vezetők mellett a volt olasz válogatott Damiano Tommasi és a volt válogatott Dario Simic is aláírta hazája labdarúgói képviseletében.

Az ügyben megkerestük dr. Horváth Gábort, a HLSZ főtitkárát és elnökségi tagját, aki jelenleg külföldön tartózkodik, és a jövő hétre ígért tájékoztatást az együttműködés hazai megvalósításával kapcsolatban.

 

Rovatok