Index Vakbarát Hírportál

Ha valaki futni mer futball közben, jön a szabadrúgás

2019. február 15., péntek 17:50 | aznap frissítve

A futball elvileg kortalan játék, de azért eljön az az idő, amikor már biztosan nem megy a „rúgd és fuss" taktika. Az ötven év felettieknek erre találták ki a sétálós vagy járkálós futballt, amit már a FIFA is népszerűsít.

A sétálós futball igazodik az öregkor lassúságához, a szabályok szerint labdával és anélkül is tilos futni, még annak is, aki elvileg még képes rá. De van még néhány könnyítést adó szabály az öt-hat-hétfős csapatoknak. A sérülések esélyét is próbálják a nullára szorítani, így nem szabad becsúszni, általában minimalizálni kell a fizikai kontaktust is, és a labdát sem lehet fejmagasságba lőni. 

Sétálni sem annyira egyszerű, egy korábbi videóban több játékos is elmondta, hogy az ösztönök még futásra késztetik őket, és nehéz akarattal visszafogni magukat. Ha valaki véletlenül nekiiramodik, azt egyből leállítják, és szabadrúgással jöhet az ellenfél. Futásnak az számít, ami annak látszik.

Az öregek futballja Angliában már most nagyon népszerű, több mint ezer klubot tartanak számon, hetven év feletti játékosok is vannak, és már veterán válogatottakat is felépítettek. Az első sétálós meccset 2011-ben játszották, de a nagy boom egy 2014-res reklám miatt következett be, utána kezdtek szaporodni az egyesületek.

A BayCity Strollers edzője sikertörténetekről is beszámolt, a legtöbb klubnak szociális funkciója is van, egy hely, ahol jót lehet dumálni a többiekkel, de egészségmegőrző szerepe is jelentős, volt olyan női játékosuk, aki a sétálós futballal kezelte ki magát a cukorbetegségéből.

Rovatok