Index Vakbarát Hírportál

A leszlovákozott bírót már eltiltották, az őt leszlovákozó Kalmár még magyarázkodhat

2019. február 23., szombat 10:36

A múlt hétvégi DAC-Slovan leszlovákozott bíróját hamarabb eltiltották, mint az őt leszlovákozó Kalmár Zsoltot, aki még kapott egy lehetőséget a magyarázkodásra.

Emlékezetes nyilatkozattal okozott botrányt Kalmár Zsolt a Dunaszerdahely-Slovan Bratislava bajnoki mérkőzés után a szlovák bajnokság legutóbbi fordulójában. A magyar válogatott játékos csapata 1-0-s veresége után azt találta mondani, hogy a DAC azért nem kapott meg egy jogos büntetőt, mert a meccs játékvezetője szlovák volt.

Az eset miatt a szlovák szövetség eljárást indított, ám a fegyelmi bizottság a döntéshozatal előtt lehetőséget adott Kalmárnak, hogy írásban fejtse ki álláspontját nyilatkozatáról.

A játékosnak február 26-ig kell benyújtania dolgozatát arról, milyen alapon tartotta említésre méltónak, hogy szlovák bírók tevékenykednek a szlovák bajnokságban.

Nem lesz könnyű dolga, esetleg válogatott társától, a kijevi Kádár Tamástól kérhet tanácsot, aki emlékezetes művében masszívan tudományos alapokra helyezte nyálürítését, amikor 2018 októberében megfellebbezte hárommeccses eltiltását, amit azért kapott, mert a bíró felé köpött.

Ugyanakkor a magyarázkodásra kapott haladék egyben azt is jelenti, hogy Kalmár a szombati bajnokin még játszhat a Trnava (Nagyszombat) elleni idegenbeli meccsen. Ennek azért örülhetnek különösen a DAC-nál, mert a csapat két másik magyarjának, Vida Krisztofernek és Máténak egyaránt ki kell hagynia a meccset, eltiltás, illetve sérülés miatt.

Filip Glova, a DAC-SLovan bírója viszont kénytelen kihagyni ezt a fordulót, sőt a következőt is, mivel az ő ügyében már megszületett a döntés. Glovát természesen nem a szlovákságát miatt vizsgálták, a játékvezetőn egy-egy büntető elmaradását kérték számon a meccs után, az eljárás megállapításai szerint jogosan, ezért két mérkőzésre eltiltották az élvonalban való ténykedéstől.

(via NSO)

Rovatok