Index Vakbarát Hírportál

95 éve született az Aranycsapat zongorázni is tudó tagja

2019. március 5., kedd 18:46 | aznap frissítve

Kilencvenöt évvel ezelőtt született Zakariás József, az Aranycsapat játékosa. A futballistára a budapesti Olimpiai Parkban emlékeztek. 

Zakariás József az 1952-es helsinki olimpián aranyérmet nyert a futballválogatottal, de játszott az évszázad mérkőzésén is 1953-ban, amikor az angolokat 6:3-ra verték, majd részese volt az itthoni 7:1-es sikernek is. Zakariás az 1954-es berni világbajnoki döntőben is futballozott, vb-ezüstérmes lett. A 35-szörös válogatott az elvesztett döntő után egyetlenként már nem szerepelt többé a magyar csapatban. 

„Hatvanöt év elteltével szeretnénk némi elégtételt adni neki, mert ettől úgy érezhette, hogy az ő nyakába varrták a berni vereséget, noha a korabeli szakírók szerint ő sem játszott rosszabbul azon a mérkőzésen, mint Puskás vagy mondjuk Bozsik„ – mondta Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Emlékév Testület elnöke 

Ifj. Buzánszky Jenő felidézte, hogy Zakariás amolyan zongoracipelő volt a csapatban, a pályán kívül azonban igazi közösségteremtő személyiségnek számított. Puskásék közül ő tudott egyedül zongorázni, és édesapja elbeszélése szerint előfordult, hogy ezt a tudását a meccsek után a vacsoráknál a társai is megismerhették. 

A Budafokon született Zakariás József a Budapesti Bástyával és a Vörös Lobogóval magyar bajnok volt és megnyerte a Mitrópa-kupát. Fiatalon, 47 évesen, 1971. november 22-én halt meg. (MTI)

Rovatok