Index Vakbarát Hírportál

Az Ajax óriási KO-t mért a BL-címvédő Real Madridra

2019. március 5., kedd 23:03

Az Ajax 4-1-re legyőzte a hazai pályán játszó Real Madridot a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének visszavágóján, és 5-3-as összesítéssel kiejtette a címvédőt. A Real már az első húsz percben elvesztette az irányítást. A keddi forduló másik meccsén a 3-0-s előnyből induló Tottenham Hotspur 1-0-ra verte a Borussia Dortmundot.

A Real Madrid a Király-kupából már kiesett, a spanyol bajnoki címre sem nagyon pályázhat már 12 pontos hátránnyal, így a Bajnokok Ligája volt az egyetlen sorozat, ahol még megcélozhatta a trófeát. Ez a motiváció és a nyolcaddöntő első meccsén szerzett 2-1-es előnye elégnek tűnt ahhoz, hogy hazai pályán simán túllépjen az Ajaxon. A holland csapat edzője viszont abból indult ki, hogy nem lesz ott a pályán a csapatkapitány Sergio Ramos, ami Erik Ten Hag szerint nemcsak taktikailag, de mentálisan is meggyengíti a BL-címvédőt.

A mérkőzés a Real szempontjából jól is indult, az ötödik percben Varane veszélyeztetett, fejese a felső lécet találta el. A meccsen azonban hamar fordulat állt be. Az Ajax felpörgött, és bő fél órán keresztül lefutballozta a BL-címvédőt. (A BL-nyolcaddöntők közvetítését itt olvashatja el újra.)

A 7. percben a jobbszélen futott végig az Ajax akciója. Kroos labdavesztése után egy finom bokamozdulattal Tadić tette középre a második hullámban érkező Zijesnek, aki lendületből a kapuba bombázott.  A Real még így is jobban állt idegenben szerzett két góljával. 

A hazaiaknak Varane révén még volt egy helyzetük, de ebből egyből lefordult a hatalmas tempót diktáló Ajax. A 18. percben megint Tadić lett a kulcsfigura, aki káprázatos cselekkel csinált helyet magának, majd a középre érkező Nereshez passzolt, aki közelről emelt a kapuba. A Real statisztikája pedig egy újabb adattal bővült: története során először kapott hazai pályán két gólt az első 18 percben.

Három perccel később nem sokon múlt, hogy beszedjék a harmadikat. Neres lépett ki megint jó ütemben, de ezúttal a kapu mellé emelt távolról. Az iram viszont maradt, a Real elég tanácstalannak és hitehagyottnak tűnt. Ráadásul sérülés miatt Lucas Vázquezt is le kellett cserélnie Solarinak. Gareth Bale állt be a Realba a 29. percben.

Ezután kicsit éledezett a hazai csapat, a 31. percben Vinícius sprintelt le két védőt, kiszorított helyzetből kapura is lőtt, de csak az oldalhálót talált, és el is bukott az akció végén. Láthatóan nagy fájdalmai voltak, nem is térhetett vissza a pályára. Jött a második kényszerű Real-csere. 

Az Ajax továbbra is veszélyes maradt, a 35. percben Zijes lövését védte bravúrral Courtois. A félidő utolsó öt percét már uralta a Real, Asensio és Bale. 

A második félidőt erősen kezdte a Real, Asensio lövése kerülte el nem sokkal a kaput a 48. percben. Az Ajax azonban nem állt be, néhány passzal azonnal támadásba tudott átmenni. Tadić két passzal helyzetbe hozta Van de Beeket, Courtois-nak kellett ismét nagyot mentenie.

A holland csapat dinamikusan futballozott, a 62. percben az addig osztogató Tadić is nagy gólt vágott, de percekig állt a játék. Megvideózták az akciót, ami úgy tűnt, hogy egy oldalvonalon kívülre került labdával indult. A gólt végül megadták, 3-0-ra ment az Ajax.

A Real egy kicsit fel is hergelte magát ezen, egy kis időre beszorult a vendégcsapat. Bale lövését még fogta Onana kapus, de Asensióét már nem. A 70. percben szépített a Real.

A Realnak a 3-1 után két gólt kellett volna lőnie a továbbjutáshoz, de az esélyét pillanatok alatt elvette az Ajax. A 72. percben Schöne tekert be egy szabadrúgást balszélről, az addig egész jól védő Courtois is lebénult egy pillanatra: a feje fölött a bal felsőbe zúdult be a labda. Így már három gólt kellett volna szereznie a Realnak.

A 4-1 után már az Ajax is zártabban játszhatott, nem kellett kockáztatnia, a Real viszont még küzdött. A 83. percben Benzema labdát is szerzett az Ajax 16-osánál. Ezután Modrić és Benzema kipasszolhatta volna a kapust, de utóbbi lemaradt a labdáról, majd a menteni próbáló Bale is csak Onanába tudta rúgni – a jelenetsor jól összegezte a Real gyötrődését. Három perccel később aztán az Ajax is elszórakozott egy ziccert, Tadić beadását lőtte az égbe az ötösről Zijes.

A meccs végére teljesen lerombolta magát a Madrid. Bale egy fejpárbaj után rosszul érkezett, megsérült a bokája. Nacho pedig kiállíttatta magát a 94. percben, de ezen már semmi sem múlt. A Real bő egy hét alatt a harmadik sorozatban is elvérzett.

Jegyzőkönyv:

A Tottenham Hotspur a párharc első mérkőzésén 3-0-ra verte a Borussia Dortmundot, de Mauricio Pochettino egyáltalán nem volt biztos a londoni csapat továbbjutásában, mert a hétvégi angol bajnoki miatt nem volt elég idejük felkészülni a BL-fordulóra. 

A Dortmund azt tette, amit tennie kellett. Egyből nekirontott az angol csapatnak, de a Tottenham kibírta a nyomást, Hugo Lloris is remekül védett a kapuban.

A németek körbelőtték a kaput, de nem sokra mentek vele, míg a Tottenham már az első kísérletéből betalált. Az ötvenedik percben Harry Kane szerezte a meccs egyetlen gólját. A Tottenham így 4-0-val jutott be a BL-negyeddöntőbe.

Jegyzőkönyv:

Rovatok