Index Vakbarát Hírportál

30 éves vajdasági gólpasszkirály verte ki a Realt

2019. március 6., szerda 08:52

Nagyjából az utóbbi öt-hét év legnagyobb sokkját okozta az Ajax Amsterdam a Bajnokok Ligájában kedden, amikor a hazai pályán 2-1-re elveszített első meccs után a Bernabéuban 4-1-re legyőzte a Real Madridot, 5-3-as összesítéssel kiverte a három éve címvédő szuperklubot, és bejutott a negyeddöntőbe.

A hollandok hőse egy közepesnél kevésbé ismert szerb futballista volt, Dušan Tadić.

Egyszerűen fenomenálisan futballozott, a társai egytől egyig kiválóak voltak, de a 10-es osztályzatot ő érdemli. Nem véletlen, hogy a mezszáma is ez, 10-es, igazi irányító volt a Bernabéuban, bár nem a szám klasszikus helyén játszott a pályán, inkább olyan második csatárként. De tény, minden támadásuknál, azaz kontrájuknál keresztül ment rajta a labda, és ez kulcsfontosságú volt a győzelemhez.

Felmerül a kérdés: hol rejtőzködött ez az ember 30 éves koráig? Meglehetősen közel Magyarországhoz, vághatnánk rá kapásból, ugyanis Tadić a határ menti Vajdaság szülötte, ott is mutatkozott be 18 évesen a Vojvodinában. Azt játszhatta, mint most az Ajaxban, legalábbis a szezononkénti kábé 10 gól erre utal, második csatár, előrébb tolt irányító lehetett.

Négy szezon után, 2010-ben vitte el a holland első osztályú Gröningen annyiért, amennyiért magyar futballistákat is igazolnak külföldre, egymillió eurót adtak érte. Két hét-hét gólos szezon után lépett tovább az egy fokkal erősebb Twentéhez 5,5 millióért.

Két 16-16 gólos szezon következett, ami kiemelkedő, de az igazi erőssége az volt, amiben a Real ellen is jeleskedett:

a 2010–11-es és a 2013–14-es idényben is ő adta a legtöbb gólpasszt a holland első osztályban, 18-at, illetve 14-et.

2014 nyarán jött számára a nagy kiugrás, ami a Premier League-et, de csak a középcsapatnál gyengébbre taksált Southamptont jelentette. Csak saját szintjükön sokat, 14 millió eurót fizettek Tadićért, a siker nekik az volt, hogy mind a négy tadićos szezonjukban bent maradtak a PL-ben. Tadićot itt is elhomályosították, mindig volt egy ünnepeltebb futballistájuk, mint például az olasz Graziano Pellé, aki azóta már rég Kínában játszik, és keres több százezer fontot hetente. Tadić legjobb angliai idényében, a 2015–16-osban a PL-ben is adott 13 gólpasszt – sokszor épp Pellének –, ami Angliában is kiváló.

Tadić múlt nyáron, majdnem 30 évesen tért vissza Hollandiába, életében először egy nagy klubhoz, az Ajaxhoz került, ami azért nem mostanában, inkább jó húsz éve élte fénykorát (legalábbis egyelőre). Nem sokért, 11,5 millió euróért igazolt át. Összesen eddig 32 millió eurót csengettek ki érte karrierje alatt, manapság tehetségesebbnek tartott futballisták első nagyobb klubcseréjüknél kerülnek ennyibe.

A váltás visszalépésnek tűnhet, de nagyon bejött,

Tadić sosem ért el korábban 20 gólt egy szezonban, de már most 25-nél jár: a bajnokságban 16-ot, a Bajnokok Ligájában – a selejtezőkkel együtt – 8 gólt szerzett,

és egy van még neki a Holland Kupában is.

Természetesen jelenleg arra a nyolcra kell figyelnünk leginkább, ugyanis részben neki köszönhetően az Ajax 2003 óta először került BL-negyeddöntőbe. Ráadásul onnan, ahonnan egy csapat sincs már versenyben a holland klubon kívül: a selejtezőkből indulva.

Madridban láttuk Tadić jutalomjátékát, mondhatnánk, de ezt az Ajaxot és ezt a Tadićot elnézve inkább új karrierje kezdődött ebben a szezonban, mint az eddigi végződött. Dušan Tadić egy egészen pazar, pengés futballista, aki mindent tud a labdával. Nagyon úgy tűnik, Tadić még közel sem végzett a pályafutásával, hiába múlt novemberben 30 éves, ezzel az Ajaxszal csak most léphetett az igazi sikerek útjára. Rá is férne a sikerélmény, ugyanis még semmit nem nyert életében: két elveszített Szerb Kupa-döntő és egy elbukott angol Ligakupa-döntő áll a neve mellett.

DUSAN TADIC VS REAL MADRID AWAY, Real-Ajax 1-4 (05 03 2019)

A holland bajnokságban öt ponttal, de egy meccsel kevesebbel vannak a vezető PSV mögött a második helyen, a hazai kupában döntőt játszanak majd a Willem II-vel. Persze az igazi durranás a szerdai volt Tadićtól és az Ajaxtól is, és könnyen lehet, hogy még nem is ez volt a csúcspont. Az egyik legerősebb csapatot verték ki, bizakodva várhatják a jövő pénteki sorsolást: bárkit kapnak, most már nem lehet őket leírni.

Tadić és a válogatott

A szerb csapat oszlopos tagja, 61-szeres válogatott, 14 gólt szerzett. Decemberben múlt tíz éve, hogy először behívták, Radomir Antić küldött neki meghívót először. 17 gólpassza itt is kivételes, ebből egyet adott világversenyen, tavalyi három vb-meccse egyikén. Gólt a vb-n nem jegyzett, kiestek a csoportban.

Rovatok